foto-tanjug-tanja-valicfoto-tanjug-tanja-valic

Снажно невреме праћено градом погодило је у суботу Београд и Мачву, а наранџасти метеоаларм је на снази на подручју Бачке, Срема, западне и југозападне Србије и на територији Косова и Метохије. Слично време очекује се и данас, а на широј територији Београда могућ је град. Надлежни истичу да је удвостручен број ракета за одбрану од града, али да то не значи да неће уопште бити материјалних штета.

Извештаји да је град направио штету на малињацима, плантажама воћњака, пољима кукуруза или на њивама са шећерном репом, ове године би, слажу се стручњаци, требало да буду много ређи него претходних, јер је број ракета набављен пред почетак сезоне одбране од града – удвостручен.

Ипак, то не значи да уопште неће бити материјалних штета, нарочито ако непогоде буду учестале, јер противградни пројектили имају учинак око 70 одсто.

До почетка сезоне одбране набављено је укупно 13.100 противградних ракета, тако да је свака од 1.400 противградних станица имала девет ракета на располагању, рекли су у Републичком хидрометеоролошком заводу, чији центар за одбрану чува небо Србије од градоносних облака, пренеле су Вечерње новости.

Стрелци су већ имали посла, а у југозападној и јужној Србији до сада је у више интервенција испаљено 750 ракета. Имамо честе интервенције у последњих седам дана, али, засад, Војводина је остала поштеђена. За разлику од прошле године, када смо имали сушу, али и релативно стабилну ситуацију када је град у питању, ове године је време прилично нестабилно, тако да су и интервенције чешће – рекао је Зоран Бабић, руководилац центра за одбрану у РХМЗ.

Бабић је изјавио како је за ову сезону и за набавку ракета први пут у последњих 35 година обезбеђен новац из буџетске резерве.

– То конретно значи да смо у сезону ушли са солидним бројем ракета поо станици и да мирно можемо чекати остале набавке из покрајинских извора, који приводе крају један тендер, а такође и из извора локалних самоуправа – истакао је Бабић.

До сада су стигле ракете из 22 општине, а Бабић верује да ће их бити и више.

– Самим тим, пољопривредници у Србији, како ствари стоје, неће са страхом морати да гледају у градоносне облаке – истакао је он.

Сама сезона одбране од града у Србији траје од 15. марта завршава се 15. октобра. У то време активно је 1.400 противградних станица, на којима дежурају по два стрелца и по потреби дејствују противградним ракетама.

Сваку противградну станицу опслужују два стрелца.

– Из наших извора стрелци месечно добијају надокнаду од 4.000 динара нето, а ту је и новац које за њих обезбеђују њихове општине. Знам да то није неки износ, али већ крајем сезоне одбране од града, ми им исплатимо потраживања за целу годину – указао је Бабић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Вечерње новости