Прве дозе Фајзерове вакцине стижу у Србију у понедељак или уторак, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће у првој транши стићи нешто мање од 5.000 доза и да ће их примити корисници старачких домова.

Он је навео да је увозна дозвола за вакцине компанија Фајзер и Бионтек издата јуче у Агенцији за лекове и медицинска средства и додао да прве дозе стижу онако како је обећано до краја године.

„То је озбиљан успех ако се зна да само неколико земаља у Европи и свету може да се похвали да ће у том периоду имати вакцине“, рекао је министар новинарима у Новом Саду.

Он се нада да ће дозволу добити и други произвођачи, те да ће грађани Србије имати могућност да изаберу вакцину.

Напомиње да ће вакцинација бити бесплатна.

Србија је, како каже, међу првима добила вакцине, јер је била једна од пет првих земаља на свету која је потписала уговор са Фајзером.

Србија дала сагласност за увоз Фајзерове вакцине

Агенција за лекове и медицинска средства Србије дала је сагласност за увоз Фајзерове и Бионтекове вакцине против корона вируса.

Компаније „Фајзер“ и „Бионтек“ предале су 2. децембра документацију за регистрацију вакцине против корона вируса у Србији, након чега је Агенција за лекове и медицинска средства почела да процењује документа и темељно проучава све фазе тестирања, како би потврдила ефикасност и безбедност вакцине.

Имунизација Фајзеоровом вакцином већ је почела 8. децембра у Великој Британији, а дозволу за хитну употребу те вакцине дала је и Америчка управа за храну и лекове (ФДА).

Фајезерова вакцина је и део Ковакс програма.

ТопПрес/ Извор: Танјуг