На Клиници за Кардиохиругију Универзитетског клиничког центра Србије у понедељак 27. новембра први пут у Србији урађена је операција уградње две срчане пумпе у срце једног пацијента, и за лево и за десно срце (ЛВАД+РВАД), саопштено је из те институције.

На тај начин је омогућено пацијенту који се налазио у терминалном стадијуму срчаног попуштања продужи живот и премости период до трансплантације срца.

Како објашњава Емилија Несторовић, кардиолог, начелник Одељења за трансплантацију срца и механичку потпору срцу Клинике за кардиохирургију УКЦС, пумпе мењају и леву и десну страну срца и функционишу о типу вештачког срца, али су доста лакше и нечујне, што пацијентима даје већи степен комфора и враћање нормалном начину живота.

„Операција је трајала четири сата након чега је уследио интензиван рад у јединици интензивног лечење како би се ускладила активност две вештачке пумпе са активношћу пацијентовог срца. Пацијент је млад, има 53 године, са дијагнозом срчане слабости, који се дуго лечи у нашем центру и налази се на листи за трансплантацију. Због значајног погоршања у току последње хоспитализације са радом и леве и десне стране срца са свега осам одсто, и нестабилношћу упркос свим покушајима медикаменталног лечења, ова операција је била једина шанса да му продужимо живот“, објашњава Несторовић.

С обзиром на комплексност саме дијагнозе, клиничког стања пацијента и саме операције, тим су чинили кардиохирузи, кардиолози, анестезиолози, перфузери, инструментарке, анестетичари и медицинске сестре које представљају значајан део тима у целом постоперативном опоравку.

„Операција у овом случају представља прелазно решење, да омогући пацијенту шансу да на листи за трансплантацију дочека ново срце. Срчане пумпе немају рок трајања и код пацијента који из било којих разлога имају контраиндикацију за трансплантацију срца, попут година старости, болести других органа, могу представљати и дефинитивни начин лечења“, рекла је Несторовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг