Горњомилановачка компанија „Агроуниверзал“ и словеначка компанија „Пек Аутомотиве“ данас су у Привредној комори Србије (ПКС) потписали уговор о пословно-техничкој сарадњи и о ексклузивној дистрибуцији првог робота у пољопривреди „Slopeheleper“, који је намењен пословима у воћарству и виноградарству.

Директор и власник компаније „Агроуниверзал“ Милан Пршић је рекао да та компанија има увек присутан тренд да прати савремене иновативне технологије које уводе у праксу.

„Компанија постоји 33. године и бави се дистрибицијом пољопривредне опреме, трактора и прикључних машина“, истакао је за Танјуг Пршић.

Како је објаснио, ово је покушај стварања нове индустријске револуције у пољопривреди увођењем роботике – потпуно аутоматизованог електричног робота машине који ће радити у пољопривреди.

„Свођење на зависност од људског фактора се занемарује, и што је најважније смањује се загађење природе а самим тим и потрошња фосилних горива“, рекао је Пршић.

Он је истакао да ће се презентација робота одржати у Крњеву и Пироту.

„Робот ће бити представљен на предстојећем Пољопривредном сајму у Новом Саду, који се одржава од 20. до 26. маја“, рекао је он.

Уговор који су данас потписали се односи на пословно-техничку сарадњу и ексклузивно дистрибутерство првог робота у пољопривреди у Србији.

Директор словеначке компаније „Пек Аутомотиве“ Микхаил Костник је истакао као веома битан долазак модерних технологија на српско тржиште.

„Србија ће добити шансу да побољша своју агрукултурно производњу, која ће донети нове могућности на тржишту“, рекао је Костник.

Секретар удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић је рекао да смо сведоци да у последње време имамо све више прича о расту броја становника, и о томе како је потребно повећати производњу хране.

„Суочавамо се са тим да су нам ресурси за производњу хране врло ограничени. Имајући то у виду морамо да подижемо производњу“, рекао је за Танјуг Богуновић.

Како је објаснио, са друге стране имамо велики проблем са недостатком сезонске радне снаге.

„Недостатак радне снаге доводи до веће потребе за аутоматизацијом, дигитализацијом и роботизацијом. Индустирија четврте генерације се у многим земљама већ примењује. Лепо је видети пример употребе такве опреме у нашој земљи. То је један од разлога зашто ПКС стоји иза овога“, закључио је Богуновић.

Робот је намењен радовима у воћарству и виноградарству, наводе из ПКС-а.

ТопПрес/ Извор: Танјуг