Температуре у новембру ретко ће се спуштати испод нуле, осим у планинским пределима, где се крајем месеца очекује и први снег који ће се проширити на целу земљу.

Међутим, иако ће кише и снега бити током целе зиме, биће доста дана са високим температурама и не превише оних пуно хладних.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, након октобарског Михољског лета, новембар ће нам донети освежење и више падавина. То нам је потврдио и метеоролог РХМЗ Недељко Тодоровић, који каже да у новембру можемо очекивати за око 20 одсто више падавина у односу на просек.

Биће топлих дана

– Према тренутно доступним подацима и мерењима, предстојећа јесен и зима донеће нам сасвим просечне вредности падавина и хладних дана, тако да нема разлога за бригу. Биће доста кише и снега, али и топлих периода када ће температура прелазити 15 степени, што очекујемо у првој половини новембра. Крајем месеца очекујемо и благи пад температуре, што је потпуно нормално за ово доба године и он ће условити снежне падавине најпре у планинским пределима где се као на Копаонику очекују и температуре које ће ићи и до 20 испод нуле, а затим и у читавој Србији – објашњава нам Тодоровић.

Он истиче да не би требало олако давати дуже детаљне временске прогнозе јер је немогуће унапред предвиђати неке екстремне ситуације, које ове јесени и зиме ипак не треба очекивати. Оно што је извесно јесте да ће у другој половини јесени бити више кише, облака и мразева, а снег можемо очекивати и почетком децембра. Ипак, сви параметри тренутно указују на то да нам предстоје кишна јесен и блага зима са просечним температурама за ово доба године – каже Тодоровић.

Према дугорочној прогнози РХМЗ, очекују нас блажи и просечно влажан децембар са средњим максималним температурама вишим и за 1,5 степени Целзијусових у односу на просечне вредности за то доба године.

Европа хладна, Балкан миран

У РХМЗ кажу да нас очекује блажи и сувљи јануар са слабим и умереним мразевима у трећој декади и максималним температурама вишим и за 2,2 степена од просечних вредности за јануар.

Додају да ће и фебруар 2020. године бити прилично благ са средњим месечним количинама падавина у границама вишегодишњег просека, а да ће нам предстојећи март донети нешто више температуре изнад вишегодишњег просека.

Овакве пројекције времена у Србији поклапају се и са мишљењем метеоролога познате компаније „Аццуwеатхер“ који кажу да становнике Балканског полуострва очекује прилично мирна зима, док ће у већем делу Европе бити много олуја, снега и продора хладних таласа.

Додају и да се на Јадрану не очекују ни учестали удари јаке и олујне буре што ће допринети оскудној сезони у планинама.

– Почетак зиме неће обележити продор јаких и изражених хладних таласа, али то би се могло догодити пред крај зиме. Могли бисмо да видимо неколико кратких хладних таласа у децембру, али права се хладноћа неће догодити све до касније у сезони и тако би требало да буде на целом Балкану. Извесно је да ће најоштрија зимска хладноћа захватити источну Европу и источну Скандинавију – поручује метеоролог „Аццуwеатхер“ Тајлер Ројс.

Мање олуја

Његов колега Џејсон Николс ипак упозорава да ће на Балкану бити олуја, али да оне неће бити толико изражене као прошле године.

– Предстојеће зиме спорадичне олује ће се појављивати између дуготрајних сушних раздобља. Балканска регија могла би да има дуга сува и топла раздобља, праћена олујом која ће трајати недељу дана, а затим би се вратила на раздобље сушног времена од две или три недеље – прогнозира Николс.

ТопПрес/ Извор: Блиц