Топола – Висибабе су први весници пролећа и њихово цветање деценијама се везује за долазак пролећа. Међутим, у Шумадији већ неколико година уназад првих дана Нове године карактеристично је да процветају висибабе, тако је било и ових дана.

Фото: ТопПрес

„Раније смо за Нову годину имали снега, цвеће је већ одавно завршило свој вегетативни циклус. Међутим, годинама је виша температура преко зиме него што треба, тако да смо и ове зиме у нашем дворишту угледали лепе беле цветове висибаби које би требале да процветају крајем зиме. Дешавало се да процветају после Божића, уколико је топла зима, али ето сад су и тај рок помериле,“, каже за ТопПрес Мира Радовановић.

У њеном дворишту нису процветале само висибабе већ и љубичице које се називају „дан и ноћ“ тако да када наиђете ка њиховој кући и угледате ово прелепо цвеће имате осећај да је пролеће већ увелико стигло, иако је календарски још далеко.

Фото: ТопПрес

Иначе, према  народном веровању висибабе су весници пролећа, симболишу наду у боље сутра, у народу су познате од давнина и самоникле су на целом Балкану.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес