Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да ће прво повећање цене гаса ове године бити вероватно од 1. маја и не веће од 10 одсто, а друго поскупљење, ако га буде, не пре последњег квартала 2022, као и да сигурно не би било двоцифрено.

„По рачуници Србијагаса, а и по ономе што је тражио ММФ и Светска банка, а и пројекцијама у буџету и плану пословања Србијагаса, биће једно поскупљење, мислим, од 1. маја, и неће бити више од 10 одсто“, рекао је Бајатовић Танјугу.

Како каже, да ли ће бити и другог поскупљења, зависи од кретања на берзи.

„Тренутно је гас око 500 евра за 1.000 кубика. Према нафтној формули за две милијарде кубика гаса, које добијамо на основу договора Вучића и Путина, што су две трећине наших потреба, тренутна цена је око 330 долара. Може да се деси да приходи Србијагаса буду такви и приходи у привреди, и да нам се помогне у буџету, да следеће поскупљење буде мање или да га можда и не буде“, навео је Бајатовић.

Додао је да друго поскупљење гаса сигурно не би било пре последњег квартала ове године и да сигурно не би било двоцифрено.

„Остало нам је 200 милиона кубика гаса у Мађарској, што је плаћено, 286 милиона у Банатском двору и то је плаћено и руских 294 милиона, али то и не морамо да рачунамо. Рачунамо да би у Мађарској могли да ускладиштимо још 200 милиона метара кубних, јер су цене релативно повољне“, казао је Бајатовић.

Додао је да је капацитет Банатског двора 550 милиона кубика и да Србијагас жели ту да утисне додатних 200 милиона кубика, како бисмо имали 750 милиона.

Напоменуо је да су добре цене и да треба да повећамо резерве, у случају да дође евентуално до терористичких аката у Црном мору који би утицали на Турски ток.

„Биће можда промене односа Турске и Мађарске према Русији, па да не бисмо били у тој врсти проблема“, додао је Бајатовић.

„Биће можда промене односа Турске и Мађарске према Русији, па да не бисмо били у тој врсти проблема“, додао је Бајатовић.

На питање који је гас најизгледније да Србија набавља, ако не рачунамо руски гас, казао је да ће у новембру бити завршен између Србија и Бугарске, што нам отвара могућност да набављамо неке количине азербејџанског гаса из гасовода ТАП (Трансјадрански) и ТАНАП (Трансанадолијски), као и да користимо терминале за ЛНГ гас у Грчкој, што би био углавном амерички или катасрки ЛНГ гас.

„Ми можемо у сарадњи са колегама из Турске, Грчке, Бугарске и Мађарске да обезбедимо довољне капацитете за оне количине које би набављали из тих извора“, навео је Бајатовић.

Каже да ћемо ове године потрошити око 2,8 милијарди гаса, шта је урачуната и производња струје у ТЕ-ТО Нови Сад и Панчево.

На питање када ће бити урађен гасни интерконектор са Северном Македонијом, Бајатовић је рекао да су већ потписани неки уговори за гасовод од Лесковца до Врања.

Мало ће ти уговори бити поправљени, јер се сада тражи да цеви буду мало већег промера, што значи да ћемо морати да градимо од Ниша до македонске границе. Тако да је од Ниша до Врања, укључујући и Лесковац, већ уговорено, али нам фале мало финансије, што ћемо ускоро решити. За део до македонске границе смо добили обећање од Европске комисије да ће нам омогућити део средстава. Ако се то не деси, заједно ћемо са Владом Србије, кроз кредите или из буџета добити привремену помоћ и то финансирати“, казао је Бајатовић Танјугу.

Додао је да би онда радови на гасоводу од Ниша до Северне Македоније били завршени у року од две године.

Неће бити пуно посла у реформи Србијагаса, јер нема пуно простора за уштеде

Бајатовић је изјавио да не очекује да буде много посла у предстојећој реформи тог предузећа у сарадњи са Норвежанима и да би реформа, пре свега, могла да буде, кадровска или организациона, али да ту нема много простора за веће уштеде, с обзиром да је Србијагас трговац који купује и продаје берзанску робу.

Он је на питање шта ће подразумевати реформа Србијагаса у сарадњи са Норвежанима, рекао:

„Код нас има мање посла око тога, ми смо трговац, видећемо шта ће они да кажу, ми смо објективно у условима у којима тренутно видим два проблема у Србијагасу. Прво поделили смо се по енергетским делатностима, издвојен је транспорт гаса. Ми смо трговац, купујемо берзанску робу и продајемо, ако купујем по два или три динара и продајем за динар, тешко да могу да будем позитиван“, навео је Бајатовић.

Истакао је да је други проблем Србијагаса, то што тешко задржавају кадрове у том предузећу.

„Када сам дошао у Србијагас за директора, била је два пута већа просечна плата радника од просечне плате у Новом Саду, сада је 20 одсто нижа него у Новом Саду. тешко је задржати водеће инжењере, ми то надокнађујемо младим кадровима са факултета, тако што доводимо талентовану децу, али чим добију лиценце и раде на неком већем пројекту, одлазе у приватне фирме. То је један од проблема са којим се суочавамо“, навео је Бајатовић.

Како је рекао за Танјуг, реформа Србијагаса може бити кадровска или организациона, али да није сигуран да може нешто превише да се уштеди у самом пословању Србијагаса.

Видећемо, додао је Бајатовић.

Вучићев предлог за формирање Народног покрета легитиман и добар политички потез

Бајатовић је изјавио да је предлог Александра Вучића да се формира Народни покрет за државу легитиман и добар политички потез, за одбрану Србије и очување политичке стабилности у земљи.

„Изложени смо стравичној агресији, од тога да је на КиМ резолуцијом 1244 предвиђено да је КиМ саставни део Србије са широком аутономијом, а сада имамо узми или остави признај их или ћемо те казнити, а исто се дешава и са Дејтонским споразумом, па се прети одређеним санкцијама, па се увлачи у то питање увођење санкција Русији…“, казао је Бајатовић.

Истакао је да је за њега потпуно легитиман предлог председника Вучић и додао да то није предлог СНС већ Вучићев који ће подржати СНС.

„Да се народу предочи шта се дешава и да се формира један фронт чији би циљ био одбрана Републике Србије, сви који желе да се придруже томе. Сви сматрају да је легитимно да се у овом моменту ујединимо, а не да имамо политичку нестабилност, могу да се придруже томе на политички начин, не морају да буду чланови странке, како је речено… Мислим да је то легитиман и добар политички потез и да је заиста у сврху очувања политичке стабилности у Србији“, навео је Бајатовић.

Истакао је да никоме не треба данас нестабилност у Србији.

„Када ће бити избори, то ће одлучити политички живот у Србији. Нисам сигуран да ће се ићи на референдум у смислу да ли ћемо да признали или нећемо да признамо Косово. Неки кажу да треба план Шолца и Макрона безрезервно прихвати, а имамо и оне десно који кажу да о томе не треба ни да се политички разговара. а имате политичку агресију по неколико отворених национални и државних питања“, навео је Бајатовић.

Каже да ће идуће године у априлу бити и локални избори, као и за Скупштину Војводине.

„Можда ће то бити време и за парламентарне изборе, али о томе ће одлучити политички живот у Србији“, додао је Бајатовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг