foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

Време је да и Србија уведе забрану пушења на јавним местима, веће акцизе на дуванске производе, али и сликовне поруке упозорења.

То је уочи сутрашњег обележавања Националног дана без дувана изјавила Жофија Пустаи, директорка Светске здравствене организације у нашој земљи.
У Србији подједнако пуше и стари и млади, а антидуванска кампања као да нема превише ефекта.

Председница Републичке стручне комисије за контролу дувана др Срмена Крстев сматра да треба забранити пушење у свим затвореним просторима. То се односи и на ресторане.

„Нема разлога да ресторани буду изузети од тога. У скоро свим европским земљама пушење је забрањено у сваком затвореном јавном и рандом простору“, објаснила је она.

Она је подсетила да је 2010. године донет закон по којем се у потпуности забрањује пушење, јер се такав закон најлакше и примењује.

„Дакле, свуда је забрањено, нема никаквих изузетака, што је врло лако за примену. Међутим, нажалост, то тако у Скупштини Србије није прошло и уведен је тај изизетак за угоститељске објекте“, подсетила је она.

То је, додаје, веома неповољно, ако се само погледа утицај на младе, јер се они сакупљају у кафићима и са 12, 13, па и 14 година буду изложени дуванском диму.

„Трећина становништва пуши. Оно што забрињава је да 32 одсто жена пуши. Што се тиче младих, скоро су се изједначили дечаци и девојчице. Број пушача не пада, то је забрињавајуће“, рекла је она.

ТопПрес/Извор: Б92