Пуштањем у рад градског Дата центра у Крагујевцу омогућено је смештање свих база података љкалне самоуправе на једном месту и повезивање са базама података на републичком нивоу. То је искорак даље у развоју ефикасне, економичне и транспарентне локалне самоуправе, у чему је Крагујевац доста одмакао.

„Реализацијом овог пројекта ће се извршити консолидација ИТ инфраструктуре свих градских управа, предузећа и градских управа и тиме ће се створити предуслови да сви подаци органа града Крагујевца буду обједињени, максимално безбедни и доступни уваком тренутку“, навео је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Капацитети Дата центра од 500 терабајта, превазилазе потребе града, па ће бити доступни Универзитету и осталим заинтересованим корисницима. Захваљујући одличној сардњи председника две земље, Си Ђинпинга и Алекссандра Вучића, пројекат је донација Републике Кине, вредна око два милиона долара.

„Јака кинеска предузећа попут компаније ‘Хуавеј’, могу да у томе учествују и дају свој доопринос користећи своје светске врхунске технологије и богато искуство“, истакла је амбасадорка Кине Чен Бо.

Отварањем градског Дата центра, Крагујевац се високо позиционирао, као један од градова који предњачи у области примене дигиталних технологија.

Зато је од Канцеларије за информационе технологије и електронску управу добио признање – Шампион отворених података.

„Желимо са републичког нивоа да покренемо пројекат Паметни градови у свих 28 градова у Србији, како бисмо што боље утицали на паметно осветљење, паметну инфраструктуру“, рекао је директор Владине Канцеларије за ИТ и елекронску управу Михаило Јовановић.

Иако је доста урађено, намера је да у наредне три године, уместо шетње од шалтера до шалтера, грађани сву комуникацију са локалним и републичким органима остварују путем интернета.

ТопПрес/ Извор: РТС, Невенка Ђелић