Јавно предузеће „Путеви Србије“ покренуло је едукативну кампању „Не блокирај зауставну, не заустављај живот“ намењену учесницима у саобраћају, саопштило је данас то предузеће.

Кампања се покреће уочи новогодишњих и божићних празника и очекиваног повећаног интезитета саобраћаја на државним путевима Републике Србије и њоме ЈП „Путеви Србије“, како се наводи, жели да утиче на понашање возача на аутопутевима и пробуди свест о значају и употреби зауставне траке.

Кампања се спроводи како би се утицало на непрописно понашање учесника у саобраћају приликом коришћења зауставне траке.

Како се истиче, циљ је едукација корисника пута о правилном коришћењу зауставне траке и то искључиво за заустављање возила због неисправности или изненадне неспособности возача за управљање возилом уз указивање на ризик и последице небезбедног заустављања у зауставној траци.

ЈП „Путеви Србије“ наводи да, уколико се деси да возило мора да се заустави у зауставној траци због неисправности возила или изненадне неспособности возача да управља возилом, возач је дужан да укључи све показиваче правца, носи светлоодбојни прслук, обележи возило сигурносним троуглом на удаљености од минимално 100 метара и са безбедног места предузме све потребне мере да возило што пре уклони са пута.

Имајући у виду велику заступљеност саобраћајних незгода у зауставној траци аутопута, едукативна кампања се посебно односи на возаче теретних возила, возаче аутобуса који примају путнике, возаче путничких возила који се непрописно заустављају у зауставној траци ради обављања различитих потреба.

На прелазу Батровци камиони на излазу чекају два сата

Према последњим информацијама добијеним од ЈП “ Путеви Србије“, на наплатним станицама нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне Полиције РС, на путничким терминалима нема дужих задржавања.

Када је реч о теретним терминалима, на ГП Батровци на излазу чека се 120 минута.

Како се подсећа, гранични прелаз Бајмок-Бачалмаш ће до 14. јануара сваког викенда (петак, субота и недеља) радити у времену 07-24 сата.

Гранични прелаз Растина Бачсентђерђ радиће у времену 07-24 сата, од дана 21. децембра до 23. децембра и од 5. јануара до 7. јануара .

Гранични прелаз Бачки Виногради-Ашотхалом ће, до 16. јануара, радити у времену 07-22 сата, сваког викенда (петак, субота и недеља).

Из Ауто Мото Савеза Србије  упозоравају да тренутне темепратуре око или испод нултог подељка стварају поледицу која се најпре појављује на мостовима, надвожњацима код тунела, подвожњака и на планинским

превојима због струјања хладног ваздуха а са снегом треба рачунати ујутру и пре подне на југозападу, југу, југоистоку и истоку Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг