Смедеревска Паланка – Директор ЈП Србијаводе Горан Пузовић изјавио је  да је поплавни талас који је у току ноћи прошао кроз Рачу и Смедеревску Паланку иде према Великој Плани и Морави, и да је у координацији са локалном самоуправом, осигурано да то подручје буде стабилно.

“Најтежа ситуација тренутно је на реци Топлици, подручје Прокупља и Дољевца, где смо прошле ноћи бранили подручје. Захваљујући доброј комуникацији са општином Дољевац, одрадили смо оно што је фактички било немогуће, заштитили смо највећи део насеља Шалинац које је неколико пута плављено водом, као и геријатријски дом у Дољевцу, који је до сада био плављен неколико пута, дакле држимо ту линију“, рекао је Пузовић за Танјуг.

Он је додао да је специфично да ниво Топлице, која је бујична река, не пада последњих 15 сати.

Навео је да је нешто тежа ситуација била у Ћићевцу, али да је, како је рекао, урађено оно најважније.

“Како је најављено, овај талас ће вечерас највероватније напустити нашу земљу. Сад велике реке почињу да се пуне: Велика, Јужна и Западна Морава са притокама, и све реке на југу су у порасту, проглашавамо ванредну ситуацију, али на тим великим рекама не очекујемо неке проблеме“, оценио је Пузовић и истакао да су бујице највећи проблем, и да ЈП Србијаводе пружа подршку свима који се са њима боре.

“Што се тиче брањених подручја, ту немамо никаквих пробоја, али све ово што се дешава је на неуређеним подручјима, на малим и бујичним водотоковима, и заједно са Сектором за ванредне ситуације на свим подручјима спроводимо неопходне мере“, рекао је он.

Додао је да ће у наредна два или три дана бити проблема, пре свега јер ће се вода цедити и отицати према великим рекама.

“Сва техника и људство биће на терену да бисмо испратили овај талас. Надамо се да наредни талас који се најављује неће бити толико јак“, рекао је Пузовић и навео да ће главне последице падавина бити клизишта.

“Њих ће бити све више када се вода цеди и суши, то је оно што нас чека“, закључио је Пузовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ