Током протеклог празника саобраћајна полиција спровела је мере појачане контроле саобраћаја на путевима Србије током којих је откривено укупно 19.067 саобраћајних прекршаја, изјавио је мајор Александар Раденковић, испред Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Он је за Танјуг казао да је у периоду од 14. до 18. фебруара, саобраћајна полиција санкционисала 10.921 прекршаја прекорачења брзине, 1.066 прекршаја управљања возилом под дејством алкохола, 212 лица је задржано на трежњењу, а 78 возача је искључено из саобраћаја јер су возили под дејством психоактивних супстанци.

Током пет празничних дана, у контроли саобраћаја санкционисано је 2.219 прекршаја због некоришћења појаса и 208 због непрописног претицања.

„Полиција је током пет дана спроводила мере повећане контроле саобраћаја како би стање безбедности на путевима било што повољније. У име Управе саобраћања полиције желим да се захвалим колегама који су и током празника дали свој максимум како би нам путеви били што безбеднији“, рекао је он.

Раденковић је нагласио и да се од 14. до 18. фебруара на путевима Србије догодила укупно 291 саобраћајна незгода, у којима су три лица изгубила живот, док је повређених било 155.

„У поређењу са истим периодом прошле године, видимо да је стање безбедности у саобраћају било далеко повољније, али никако не можемо бити задовољни будући да су три лица изгубила живот током празника“, рекао је он.

Раденковић је прецизирао да се највећи број саобраћајних незгода у протеклих пет дана догодило 14. фебруара – 66, када су погинуле две особе, док је укупно било 29 повређених, од којих 23 лакше, а шесторо теже.

Према његовим речима, у четвртак 15. фебруара забележено је 46 незгода и укупно 24 повређених, у петак 16. фебруара било је 56 незгода и 25 повређених, док је у суботу било 62 незгоде, у којима је једно лице изгубило живот, а 36 повређено.

„У недељу 18. фебруара догодила се 61 саобраћајна незгода, повређена је 41 особа, пет тешко и 36 лакше“, рекао је мајор.

Раденковић је нагласио и да ће припадници саобраћајне полиције МУП од данас па до недеље 25. фебруара спроводити међународну акцију појачане контроле саобраћаја, која ће бити усмерена на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила.

Према његовим речима, ова акција ће се истовремено спроводити у 30 европских земаља чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе) и саобраћајна полиција ће патроле првенствено усмеравати на путеве са најинтензивнијим саобраћајем аутобуса и теретних возила.

„Ово је јако битна акција имајући у виду да незгоде у којима учествују аутобуси и теретна возила углавном резултирају најтежим последицама“, нагласио је Раденковић.

Он је подсетио и да је током оваквих акција прошле године санкционисано око 7.000 прекршаја које је направило око 6.000 теретних возила и око 1.000 аутобуса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг