Крагујевац – Протест радника Фијата у Крагујевцу, који су незадовољни понудом менаџмента у вези са престанком рада фабрике до производње новог модела, завршен је након састанка са градоначелником Николом Дашићем, на коме је договорен заједнички састанак са представницима Министарства рада и привреде за понедељак у Београду.

Радници су после састанка саопштили да имају два захтева – да остану да раде и да им се обезбеде плате до почетка производње новог модела или да им се обезбеде достојанствене отпремнине за оне који желе да оду.

Како су рекли, понуда менаџмента фабрике подразумева одлазак на рад у иностранство до почетка производње новог модела или одлазак на биро за запошљавање уз отпремнину.

Градоначелник Дашић позвао је окупљене раднике да буду стрпљиви и поручио им да не постоји разлог за страх од затварања фабрике.

„Свима је у интересу овде у Крагујевцу да Фијат ради. Нема говора о затварању фабрике, молим вас за стрпљење“, поручио је Дашић који је након тога са представницима запослених одржао састанка у Градској управи.

Састанак са градоначелником био је затворен за јавност, а по завршетку саопштено је да у понедељак радници са градоначелником иду у Београд, у Министарство рада.

„Нас не занима шта председници свих синдиката преговарају у наше име, јер сматрамо да они заступају интерес послодавца, а не нас радника“, рекао је након састанка са градоначелником Игор Анђић, заменик председника синдиката Независност у Фијату и додао да запослени имају само два захтева.

„Један је да се радницима који желе да остану да раде обезбеде плате до почетка производње новог модела. Други је да се обезбеде достојанствене отпремнине за оне који желе да оду. Највећи број људи не жели да иде да ради у иностранству“, рекао је Анђић после састанка са градоначелником.

Дашић је рекао је да је дошло до панике међу запосленима због низа непроверених информација и да према информацијама које он има апсолутно неће бити отпуштања радника, који не желе у иностранство.

„Не постоји могућност да се тако нешто деси, на крају крајева не би Влада Србије то дозволила, а ни град Крагујевац. Није идеја да се Фијат затвори, напротив, идеја је да се пређе на нови модел. Проблем недостатка комуникације у фабрици очигледно постоји, о томе ћемо разговарати у понедељак.

Радници Фијата у Крагујевцу протестују, синдикалци на састанку у Београду

Самостални синдикат металаца Србије најоштрије је у саопштењу осудио „нејасну и уцењивачку“ понуду компаније Стелантис за, како су навели, отпуштање, упућивање радника фабрике аутомобила у Крагујевцу у иностранство и замрзавање рада те фабрике на две године.

Радници Фијата у Крагујевцу протестују испред фабричке капије незадовољни због најаве руководства да ће обуставити производњу фијата 500Л, као и понуђених услова за одлазак из предузећа.

Радници су се најпре окупили испред фабрике, а потом блокирали оближњу раскрсницу, тражећи да држава реши статус фабрике и запослених до почетка производње новог електричног модела Фијата, који ће се у Крагујевцу са Стелантисом производити од 2024. године.

Радници протестују, како кажу синдикати који су организовали овај протест, због „нејасне и уцењивачке понуде Стелантиса за отпуштање, упућивање радника на рад у иностранство и замрзавање фабрике на две године“.

Самостални синдикат металаца Србије, како је наведено у данашњем саопштењу, инсистира да сви представници локалних власти, министарства и владе стану у заштиту српских радника, позивајући се на то да је држава власник 33 одсто крагујевачке фабрике.

Радници кажу да су јуче неформално позивани на разговоре са руководством, где су им нуђени нефер услови.

Запосленима је, према незваничним информацијама, понуђено да пређу у једну од четири фабрике у иностранству или да узму отпремнине и напусте предузеће.

Крагујевачки фијат запошљава око 2.100 радника.

Понуда радницима Фијата није из уговора државе и Стелантиса

Министарка привреде Анђелка Атанасковић рекла је данас да актуелна понуда коју је руководство Фијата упутило радницима није део недавно потписаног уговора са Стелантис групом око производње електричног аутомобила у Србији.

Она је поновила да се производња електричног аутомобила очекује половином 2024. године, те да је у надлежности менаџмента Фијата у Србији одлучивање око статусу радника, док се хале сређују за увођење нових машина.

Министарка је каже синоћ чула за незадовољство радника у Крагујевцу и данашњи протест и рекла да је државни секретар министарства активно укључен у разговоре који су у току.

„Гледаћемо да нађемо најбољи могући начин, да нађемо најбољу солуцију за раднике. Нова фабрика ће да се ради, то је велики успех“, рекла је министарка.

Она је подсетила да држава Србија није никада оставила ни раднике Геокса у неприликама и да ће и сада урадити најбоље што може.

На питање шта мисли о захтеву дела радника да остану у Србији и не прихвате послове које им је менаџмент понудио у фабрикама Фијата у иностранству, да не раде ништа и примају 65 одсто зараде, она је рекла да то нема нигде.

Како каже, нето годишња зарада која је понуђена радницима да прихвате посао у другим европским земљама је и до три пута већа од онога што примају у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ