Горњи Милановац – Прослављени српски глумац, редитељ и сценариста Радош Бајић три дана је провео је у сувоборском селу Прањани где је био домаћин 5. Сабора виолиниста Србије. Некоме ће звучати невероватно, али за тај труд где се неколико дана дружио са саборашима, љубитељима виолине и мештанима,наплатио је нула динара.

Фото: ГЗС

„ Радош је овим показао своју величину, тај човек три дана није излазио из прањанских сеоских кафана. Иако су га опседали обожаватељи , заџао се неколико дана. Он је обележио овај крај не само својим филмом, већ и људским карактером и особинама јер је са тим народом умео да прозбори људску реч, да наздрави и попије, да изговори беседу коју су слушали на десетине хиљада људи ,а пре свега његово присуство заувек ће бити упамћено и оно ће обележити ове планинске висове Сувобора и Маљена које су деценијама тавориле и биле ван очију и ушију јавности. Прањанци нису имали са чим да му се одуже сем топлим гостопримством, а он је њихово поверење купио широким осмехом ,поготово стваралаштвом које ће заувек бити забележено на филму ,а тиче се управо живота ових људи који су у неким прошлим временима стављали живот на коцку зарад неких које нису познавали и нису знали њихов језик, а најбоље је то осликао управо Радош својим филмом и који је је на сваком кораку добијао аплаузе и био обасипан разним ситним поклонима. Тако је на једној тезги на поклон добио фрулу, на другој саксију, на трећој постоље за васкршња јаја, на четврој теглу џема од нељуштене шљиве и кајсија. То је његова једина зарада за нешто што мање величине наплаћују и по неколико хиљада евра и овде у Прањанима сви то знају и увек ће бити дочекан као пријатељ и брат, каже Гвозден Николић, аутор Сабора.

Гвозден Николић, аутор Сабора виолиниста Србије, фото: ГЗС

Иначе, на саборској позорници Радош је одржао говор за памћење и навео да ће мештани овог краја који су за време снимања филма показали гостопримство српског сељака бити у прилици, да пре свих у свету , први погледају филм о мисији Халијард и да ће Прањани, као историјско место постати српско национално благо.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС