Топола –  Општина Топола свој развој базира на пољопривреди и већина младих своју будућност види на селу бавећи се неком граном пољопривреде. Да би додатно мотивисали младе да улажу у пољопривреду из локалног буџета сваке године се издваја све више и више новца за мере подстицаја.

Фото: ТопПрес

„Општина Топола је претежно пољопривредна општина и пољопривреда је стратешка грана општинског развоја. Надлежни се труде да сваке године буџет за пољопривреду повећавају и пољопривредници сваке године имају право на подстицајне мере за своју производњу. Што се тиче мера, кроз програм подршке то су инвестиције у физичку имовину, регрес за репродуктивни материјал, набавка сточне хране за увећање стада из сопственог запата, набавка материјала за прихрану пчела и мера која има највећи одзив то је управљање ризицима односно повраћај премије осигурања у износу од 10 одсто. Последња мера је најпопуларнија, највише захтева нам за њу пристиже из разлога што поред учешћа општине од 10 одсто, држава враћа 70 одсто, тако да је то 80 одсто повраћаја од премије осигурања“, изјавила је за ТопПрес Ивана Радовић, директорка агенције за рурални развој општине Топола.

Према њеним речима управо за ову меру се пријављује и највише младих пољопривредника, па је тако према подацима проценат младих испод 40 година старости који конкурише за овај вид подстицаја око 35 одсто.

Фото: ТопПрес

Овогодишњи буџет за пољопривреду износио је око 20.200.000, 00 динара, док је за мере подршке руралном развоју опредељено око 17.000.000 динара.

ТопПрес

Фото: ТопПрес