Храстово буре најбоље за ракију, фото: РИНА

Савез произвођача ракије Србије објавио је данас да су домаће ракије из три дестилерије, чланице Националне асоцијације произвођача ракије „Српска ракија“, добиле признања на Међународном такмичењу за вина и алкохолна пића у Лондону (ИВСЦ – Интернатионал Вине & Спирит Цомпетитион).

Награде су освојиле ракије из дестилерија „Ток“, „Стара Соколова“ и „Огњена“, у конкуренцији више од 3.000 узорака јаких алкохолних пића из више од 90 земаља са свих континената, наведено је у саопштењу.

Велики жири међународних стручњка доделио је дестилерији „Ток“ две сребрне медаље за ракије од шљиве старе четири и пет година.

„Стара Соколова“, шљивова препеченица стара 12 година, такође је награђена сребрном, а седам година стара шљивовица истог произвођача „РБ Глобал“ из Ужица бронзаном медаљом.

Бронзана медаља припала је и ракији од јабуке старој осам година бренда „Огњена“, коју производи предузеће „Браћа Томашевић“ из Пријепоља.

ИВСЦ постоји већ 51 годину и сматра се једним од најзначајнијих светских такмичења за оцену квалитета вина и алкохолних производа.

У току године више од 400 светских стручњака седам месеци оцењује квалитет у разним категоријама алкохолних пића, а награде које додељује овај конкурс представљају висока признања у индустрији алкохола, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Бета