Горњи Милановац – Иако уз сваки оброк користимо чачкалице, мало ко зна да је прва машина за њихово паковање у бившој Југославији направљена у горњомилановачком селу Дренова и то од неколико кућних апарата. Ранислав Милисављевић, машински инжењер у пензији, од веш машине, грејалице и пегле направио је право мало чудо за то време.

„Идеја се јавила док сам летео авионом из Немачке и кад ми је стјуардеса донела појединачно упаковану чачкалицу. Помислио сам колико је то заправо практична ствар и дуго сам размишљао како да и ја нешто слично“, каже Ранислав.

Машину је контруисао сам, паковала је пет хиљада чачкалаица на сат и радила је до пре пар година иако је направљена пре пола века.

Машина направљена од три кућна апарата, фото: РИНА

„Грејач сам узео од веш машине, а прекидач од пегле. У то време није могла да се регулише брзина мотора, већ сам подешавао већ постојећу. Чачкалице су морале бити сложене под конац да би механизам радио“, прича овај мајстор.

Сада је већ неколико година у пензији, међутим када би решио поново нешто да конструише, ипак би додао мало савремених технологија.

„Ја сам тад све цртао ручно, део по део, сада се све то ради преко рачунара и зато је много лакше. Да ту машину за паковање чачкалица правим опет, другачије и много квалитетније би то било, али она је у то време заиста била право откриће“, рекао је Ранислав.

Идеја за паковање чачкалица родила се у авиону, фото: РИНА

Страст за иновацијама овог Горњомилановчанина још увек није напустила, тако да је осмислио и машину која сама од кошпица чисти шљиве за ракију, али и изум који би помогао да се шљиве саме покупе. Идеја и нацрти постоје, међутим ипак је потребан и неко ко ће да финасира потенцијалне изуме овог пензионера из Дренове.

ТопПрес/ РИНА