Расписан конкурс за куповину сеоских кућа са окућницом

Расписан конкурс за куповину сеоских кућа са окућницом

Министарство за бригу о селу расписало је конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом.

За ову намену у републичком буџету је издвојено 500 милиона динара.

Како је наведено на сајту Министарства, где се могу наћи све информације о јавном позиву, начину и условима конкурисања, неопходној документацији и слично, циљ ове помоћи јесте да се, решавањем стамбеног питања, смање миграције из сеоских крајева, да се сеоско становништво мотивише да остане на селу и да се подстакну млади да се врате на село.

Прецизирано је да се парама добијеним из овог програма не могу опремати сеоске куће и окућнице, оне се не могу користити ни за плаћање пореза на пренос апсолутних права приликом купопродаје сеоске куће са окућницом, затим за порез на имовину, за трошкове прикупљања документације за пријављивање на јавни конкурс, као и за грађевинске радове за адаптацију сеоске куће.

Из овог програма се максимално може добити 1,2 милиона динара а укупна вредност сеоске куће са окућницом не може бити већа од ове суме.

Право учешћа на јавном конкурсу имају млађи од 45 година, који нису власници или сувласници непокретности у Србији, осим пољопривредног земљишта.

Услов је и да са продавцем непокретности нису у крвном сродству, да нису у поступку одобравања средстава за куповину непокретности

Рок за пријављивање тече од дана објављивања јавног конкурса па до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра ове године.

Новац ће се додељивати по редоследу поднетих пријава, а најкасније до 1. новембра.

Програм и образац пријаве се могу преузети електронским путем на интернет страници Министарства за бригу о селу www.mbs.gov.rs.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI