Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник министра Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, саопштили су да је данас расписан Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом и да је рок за пријаву 20. јануар 2024. године. Како се наводи у саопштењу, они су одржали састанак са представницима 33 савеза удружења особа са инвалидитетом на коме су им предочили овај конкурс.

„На овогодишњем конкурсу имаћемо износ средстава, као за прошлу годину, што је већи износ у односу на претходне године, дакле то је 270 милиона динара. Ово јесу техничке ствари, али су за вас веома важне. Од начина вашег пријављивања, програма које будете поднели, зависиће брзина обраде у оквиру самог Сектора за заштиту особа са инвалидитетом“, рекао је Селаковић.

Он је навео да је крајњи рок за објављивање резултата крај марта 2024.

Министар Селаковић је упутио апел представницима свих 33 савеза, да у програмима са којима ће учествовати на конкурсу уврсте акцију Министарства „Србија без баријера“, да је учине још видљивијом и да на тај начин истакну циљ и смисао саме кампање.

„Мислим да сте нам тим отворили врата, не мислим већ тврдим, да и код председника Владе, наравно и председника Републике, који је иницирао многе активности још од 2017. године“, истакао је министар Селаковић

Како је навео, један од озбиљнијих приоритета Министарства доношење Закона о организацијама особа са инвалидитетом.

Селаковић је казао да је то озбиљан и велики посао и да задатак не сме да буде да се закон само донесе.

„Нама је потребан Закон који ће нам помоћи да као држава и ви као удружења идентификујемо апсолутно сваку особу са инвалидитетом, да знамо те људе у главу, како бисмо као једна озбиљна и одговорна држава могли да направимо плански приступ свим тим особама“, истакао је министар.

Селаковић је представницима савеза предочио да је за следећу годину обезбеђено 50 милиона динара за социјално предузетништво, и додао да социјално предузетништво за циљ има стално запошљавање рањивих група, у које спадају особе са инвалидитетом.

„То омогућава сваком појединцу, да у складу са Законом организује своје пословање, које ће бити овлашћено у својој заступљености на тржишту. То конкретно значи да ће се обезбедити озбиљне пореске олакшице за људе који се баве социјалним предузетништвом, да ће се обезбедити повлашћени систем социјалних јавних набавки, где ће оно што произведу социјална предузећа моћи на тржишту да се купује по значајно нижим ценама“, нагласио је Селаковић.

Министар је похвалио Сектор за заштиту особа са инвалидитетом на челу са помоћником Биљаном Барошевић, као једног од најуређенијих и најспособнијег дела Министарства и огледног примера како један Сектор треба да буде уређен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг