Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) расписао је конкурс за пријем захтева за упућивање пензионера на рехабилитацију у бањама, према коме право на десетодневни опоравак у бањама и лечилиштима Србије имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, чија примања износе до 37.809 динара и који осим пензије немају друга лична примања.

Како се наводи у саопштењу Фонда ПИО пензионери се на конкурс могу пријављивати до 2. марта.

Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства, под условом да збир тих пензија износи до 37.809 динара.

Уз пријаву је потребно поднети пензијски чек, доказ о висини пензије из иностранства односно извод из банке, потврду иностраног носиоца социјалног осигурања за девизне пензионере, попуњену пријаву са изјавом где пензионер жели да користи рехабилитацију, да осим пензије нема других личних примања, да није користио рехабилитацију у претходне три године, као и медицинску документацију ако је имају.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале где пензионери имају пребивалиште, а могу се поднети и у најближој организационој јединици Фонда ПИО, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Пензионери са Косова и Метохије (КиМ) са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије КиМ, пријаве подносе најближој филијали Фонда ПИО.

Из Фонда истичу да чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Ранг листа пензионера који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију биће објављена 21. радног дана од истека огласа.

На ранг листу се може поднети приговор у року од пет дана а коначна, ранг листа биће објављена на огласним таблама Савеза пензионера Србије, Удружења пензионера Србије Независност, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијала Фонда ПИО.

ТопПрес/ Извор: Танјуг