Прошле године збринуто је 120.000 тона посебног отпада у који спадају електронски и електрични отпад, гуме, моторна уља, возила, акумулатори и батеријек а тренд раста настављен је и у седам месеци ове године, саопштило је Удружење рециклера Србије.

У удружењу наводе да су овако добри резултати великим делом постигнути због бољег односа државе према рециклерима а председник удружења Никола Егић каже да је 2021. била прекретница у том односу.

„Лане су први пут након 10 година подстицаји исплаћивани по истеку квартала, чиме је обезбеђена контиунираност овог сложеног производног циклуса. Рециклажна индустрија је крајњим напорима успела да издржи период неизвесности, стабилизује прерађене количине и број запослених од око 15.000 људи“, рекао је он.

Додао је да је захваљујући политици Министарства заштите животне средине и Владе Србије после више година забележен раст броја запослених код оператера од девет посто.

Из удружења наводе да је од 2010. године, када су отворена прва постројења за третман посебних токова отпада, индустрија овог отпада збринула 1,1 милијарду килограма опасног отпада.

Највећи део тог отпада чине рециклиране отпадне гуме, више од 470.000 тона, затим електрични и електронски отпад кога је било 350.000 тона, те 220.000 тона акумулатора и 55.000 тона отпадних уља.

У удружењу истичу да су у буџету за ову годину предвиђена већа средства за третман овог отпада него раније, и да су већ реализовани конкурси за прва два квартала.

Тиме су, оцењују, после много година благовремено обезбеђена средства за третман опасног отпада.

„Србија има најјачу рециклажну индустрију у региону и наставком овакве политике и даљим усаглашавањем законодавног оквира са директивама Европске уније могу се очекивати нове инвестиције и отварање великог броја радних места“, рекао је Егић.

Навео је и да ће се тако очувати и постојећа, веома важна радна места социјално угрожених чланова нашег друштва.

ТопПрес/ Извор: Танјуг