Употреба најсавременијих облика плаћања у Србији наставила је да расте и у другом кварталу ове године, објавила је Народна банка Србије (НБС) и у прилог томе навела да је на крају овог периода услугу електронског банкарства имало 3,6 милиона корисника, 9,55 одсто више него пре годину дана а мобилног банкарства 3,2 милиона што представља повећање од 26,17 одсто.

Порастао је и број трансакција које се обављају путем дигиталног банкарства.

Број трансакција преко електронског банкарства је опао за 2,94 одсто, што је, како наводе из НБС, више него компензовао број трансакција преко мобилног банкарства који се повећао за 29,38 процената.

Када је реч о платним картицама њихов број је на крају јуна износио 10,3 милиона а њима су грађани у трговинама у Србији

у првих шест месеци обавили више од 108 милиона плаћања.

Забележено је чак 7,2 милиона плаћања картицама иностраних пружалаца платних услуга у нашим трговинама, што је за 45,36 одсто више него пре годину дана.

Из НБС такође наводе да су почетком јула у земљи била 3.144 банкомата, 22 више него лане.

Порастао је и број интернет продавница, којих је крајем јуна било 2.956, за 98 више него три месеца раније, а за 464 него пре годину дана.

Пораст броја интернет продавница природно је праћен порастом броја динарских трансакција којима су грађани обављали куповину преко интернет сајтова а било их је скоро седам милиона, за 26,13 одсто више него у другом лањском кварталу.

Вредност ових трансакција је износила 18,4 милијарде динара, што је за 40,07 одсто више него у другом тромесечју 2021.

Забележен је и раст коришћења инстант плаћања, наводе из НБС и додају је у систему ИПС НБС просечан дневни број плаћања износио 145.038.

Такође и да је поред услуге скенирања приказаног НБС ИПС QР кода на рачуну односно фактури, без ручног укуцавања података, даљем порасту коришћења инстант плаћања допринела и услуга.

Реч је о услузи која омогућава једноставан инстант пренос новца,само уношењем или учитавањем из именика броја мобилног телефона примаоца регистрованог за ову услугу, без уписивања или памћења броја рачуна примаоца.

Из Народне банке саопштавају и да је настављен тренд раста закључивања уговора о финансијским услугама на даљину.

Тако је број закључених уговора на даљину између банака и корисника финансијских услуга у Србији са 44.295 у 2019. години повећан на 74.449 до прве половине ове године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг