foto tanjugfoto tanjug

Домаћим купцима чини се да јунеће месо никада није било скупље, пошто данас килограм јунеће плећке без костију у маркетима кошта и до 710 динара без акцијске продаје.

Још више новца, око 750 динара, потребно је издвојити за јунећи бут без костију, док свињска плећка кошта свега 390 динара, а бут 420 динара, односно скоро упола јефтиније од истог јунећег меса.

Да је стварно дошло до раста цена јунећег меса, види се поређењем са прошлогодишњом ценом у ово доба године када је килограм јунећег бута коштао 660 динара, а килограм свињског имао готово исту цену као и ове године.

Расту цене који се осетио ових дана могао је кумовати рат сточара са кланичарима, пошто је недавно откупна цена повећана за око 40 динара по килограму.

– Неки већи сточари зимус су били обуставили испоруку јунади и постигнута је цена од неких 270 динара за килограм, јер је претходна била премала. То месо Углавном иде у извоз, али и према овој цени живе ваге, килограм плећке не би смео толико да кошта. Реално цена би била између 500 и 600 динара за килограм плећке, е сад зашто су марже толико високе… – пита се Сима Ковачевић из Удружења сточара фрушкогорског Подунавља.

Да кланичари заиста држе цену као да их килограм живе ваге у откупу кошта 300 динара, што се све гласније говори у круговима одгајивача, није сигурно, али јесте да на високу цену свакако утиче мањак говеда.

– Када је реч о месу, јунетина је увек најскупља, али није то неки марифетлук продаваца, већ имамо јако мали број говеда – каже агроекономски аналитичар Милан Простран.

Како додаје, највећи проблем је недостатак квалитетног меса на тржишту, пре свега расе сименталац.

– Друге врсте не дају тако квалитетно месо, оно које зовемо миланезе и извозимо у Италију. Ми данас имамо свега 80.000 грла, а у периоду између 1985. године и 1990. године било је два милиона грла – каже Простран.

Он напомиње да се увозно месо шаље у прераду, а да свеже квалитетније иде у директну продају.

– Без обзира на слабу куповну моћ, говедина држи цену. Њу могу да купују само они који спадају у два до три одсто богатих код нас – објашњава Простран.

Овај стручњак каже да Србија није једина која има проблем с говедином, већ да и Европској унији фали квалитетно говеђе месо.

Три киле пилетине

Колико је јунетина далеко више цењена, може се закључити и када се упореди шта се од друге врсте меса може купити по цени њеног килограма. Тако на данашњи дан за килограм јунеће плећке може се купити равно три килограма пилећих батака и карабатака. За исти новац се може нешто више од два килограма пилећих груди.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Милош Станић