За овогодишње подстицаје у биљној производњи, који обухватају регрес за ђубриво и гориво, поднето је 267.957 захтева и треба да буде исплаћено више од 7,5 милијарди динара. До сада је реализован 263.291 захтев. Подношење захтева траје до краја априла.

Како су нам рекли у Министарству пољопривреде, исплаћено је нешто више од 7,5 милијарди динара. Пољопривредници добијају 4.000 динара по хектару и 1.200 динара за гориво.

– Сваки новац пољопривредницима значи, било да су они задовољни или не – каже Вукосав Саковић, председник Фонда „Жито Србије“. – У принципу, подстицаји се добијају на 20 хектара и ко обрађује толико земље, њему дође то као нека врста помоћи за нафту и ђубре, да би могли да заврше сетву. То, свакако, није нешто што може да реши све проблеме, али далеко од тога да им не значи. Не би ни било толико поднетих захтева. Онај ко ради више од 20 хектара, може да користи ову помоћ само за толико земље, па је код њих незадовољство веће.

Према речима нашег саговорника, пољопривредници приводе крају пролећну сетву. Киша која је ових дана падала широм Србије, и те како је погодовала јесењим усевима, али и пролећним радовима. Како објашњава, доста дуго је трајао период који се у већем делу земље може окарактерисати као сушан, од јаке до изразито јаке суше.

– Озимим усевима киша је прилично погодовала јер је пшеница већ почела да се суши – говори Саковић. – Јечам, уљана репица и пшеница сада се полако опорављају. Уз то, ни прихрана која је стављена није дала неке резултате, јер без кише, она није могла добро да се раствори у земљи. Неоспорно је да ће усеви бити много бољи него што су били. Уз неке нормалне временске услове, очекујемо да пшеница достигне петогодишњи просек, а то је изнад четири тоне.

Што се пролећне сетве тиче, готово сви су засејали њиве и она је на самом крају. Према речима Саковића, на већини ораница су сунцокрет и кукуруз, а изванредно је и време за ницање усева, јер после кише није се одмах повећала температура, па ће земља упити довољно влаге, до следећих падавина.

Свима да се врати новац

Министарство  пољопривреде требало би да покрене иницијативу да се врати новац и оним пољопривредницима који су платили ђубриво које је испоручено 2012. године, казала је Зорица Анђелковић, в. д. директора Републичке дирекције робних резерви.

Влада Србије прошле недеље отписала је пољопривредницима дуг за испоручено ђубриво 2012, у вредности од 91 милион динара, због суше која је била те године. Међутим, има доста пољопривредника који су за ту годину своје обавезе измирили.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости