Разлика између природног и вештачког меда прецизно се утврђује само анализом: Горући проблем у пчеларству несавесно прскање воћа (ВИДЕО)

Разлика између природног и вештачког меда прецизно се утврђује само анализом: Горући проблем у пчеларству несавесно прскање воћа (ВИДЕО)

Чачак – За нама је тешка пчеларска година у којој је принос меда мали, а на тржишту се појавила велика количина пчелињих производа, а по неким истраживањима ради се о вештачком меду. Најсигурнији начин да се дође до природног меда јесте да се купи директно од пчелара.

На тржишту Србије ове године појавила се већа количина меда и то по веома приступачним ценама.

Разликовање природног од вештачког меда прецизно се може утврдити анализом у лабораторији, фото: ГЗС

С обзиром на то да се у западној Србији бележи десетковање меда због слабе паше у прошлој години проф. др Светомир Стаменковић каже да је то истина, а да је веома тешко разликовати природн од вештачког меда.

„Тачно знати који прави пчелињи мед, а који је фалсивикован окуларно се не може рећи, то се прецизно само анализом може утврдити. Један од начина за препознавање је тај када се мед узме у кашичицу, подигне увис, он се спушта у ситним нитима док је на кашичици. Код сумњивог меда, појављују се капи”, казао је за Глас западне Србије проф. др Светомир Стаменковић.

Он је истакао да је још један од горућих проблема неадекватно прскање воћа због чега се бележи све мање пчелињих друштава.

Горући проблем у пчеларству несавесни воћари који неадекватно третирају воћке у цвату, фото: ГЗС

„Бележимо прво тровање пчела у овој години, третирања су већ изведена у неким воћњацима где има корова. Једна отрована пчела, значи десет отрованих у пољу”, казао је професор.

Проф. др Стаменковић је мишљења да је значајно да воћари разумеју важност пчела и да без њих нема доброг приноса у воћарству, посебно када се ради о пчеларству у овом делу западне Србије где је све чешћи њихов помор.

Забележено и прво тровање пчела, једна отрована пчела, значи још десет угинулих у пољу, фото: ГЗС

„Пчеле морамо чувати, морамо неговати, гајити, умножавати и повећавати број пчелињих заједница, као и број пчелара. Самим тим поспешујемо биљну производњу и повећавамо приносе гајених биљака за све људе на планети”, закључио је Стаменковић.

Још давних дана Ајнштајн је рекао, када би пчеле нестале човечанства не би било за четири године, а ако не за четири сигурно за десет.

Забележено и прво тровање пчела, једна отрована пчела, значи још десет угинулих у пољу, фото: ГЗС

Прилог емитован у вестима Б92:

 

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI