Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас локацију реконструкције надвожњака – моста у градској општини Младеновац са замеником градоначелника града Београда Гораном Весићем и в.д. директором ЈП Путеви Србије Зораном Дробњаком, како би најавили почетак прве фазе радова на санацији.

Реконструкција овог надвожњака – моста у Улици Краља Петра Првог повезује центар Младеновца са путем ка Тополи, односно налази се на деоници државног пута II А реда бр. 147, Младеновац – Младеновац (Селевац). Дужина надвожњака је 215 метара, од тога сама конструкција је дужине 50 метара, а приступне саобраћајнице са обе стране су дужине 165 метара.

Министар Момировић је рекао да се ради о мосту који суштински није реконструисан деценијама и да се 2009. године радило само пресвлачење асфалта, што се не може сматрати правом санацијом, посебно после недавног утврђивања степена оштећења која захтевају потпуну реконструкцију.

,,Ми не можемо да се играмо са грађанима Младеновца, Београда и Србије и да сада само пресвучемо асфалт и ризикујемо да се сутра деси нека много већа несрећа“ казао је Момировић, додајући да је тражено од извођача радова компаније Страбаг да детаљно обрате пажњу на постојећа и потенцијална оштећења и убрзају радове максимално, како би се реконструкција моста завршила у наредних неколико месеци.

По завршетку обиласка локације моста, настављен је радни састанак у Градској кући општине Младеновац са председником оштине Владаном Глишићем, са којим је разговарано о инвестицијама у комуналну инфраструктуру Младеновца.

,,Ми ћемо врло брзо почети са инвестицијама у постројења за пречишћавање отпадних вода овде и то четири постројења у Младеновцу, Великој Иванчи, Великој Крсни и у   Јагњилову, онда и у 70 километара канализационе инфраструктуре што се надовезује у инвестиције града“ напоменуо је Момировић истичући да су еколошки протести неоправдани у тренутку када се улаже четири милијарде евра у еколошке пројекте Републике Србије.

,,Осамдесет одсто вода сада излазе у природу а да нису пречишћене, што све траје претходних пет деценија. Нико није отварао деценијама питање зашто се све отпадне воде изливају у Саву и Дунав, ми смо то узели да урадимо и спроведемо, и за неколико година то ће бити завршено“ рекао је Момировић.

Заменик градоначелника и градски менаџер Београда Горан Весић, потврдио је да град из своје надлежности ради на 70 километара канализационе мреже и постројење за пречишћавање отпадних вода у Међуложју, а и да ускоро следи тендер за изградњу седам километара секундарне мреже на истој локацији.

ТопПрес/ РИНА