Кнић -Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас Општину Кнић и обишла радове на реконструкцији Дома културе у тој општини, који су започети средствима добијеним на конкурсу „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања.

Гојковић је након обиласка Дома културе истакла да је општина Кнић показатељ да је децентрализација културе важна како би сва места у Србији имала инфраструктуру и садржаје у култури како би млади остајали и нагласила да је важно искористи потенцијале сваке општине, као и да је у томе посебно важно повезати туризам и културу.

„На позив председника Општине Кнић и директорке овог дивног Дома културе дошла сам да видим које су ту потребе сада и на шта је утрошен новац грађана Србије овог пута. Могу да кажем да сам веома задовољна како изгледају радови“, поручила је Гојковић и подсетила да су потребна додатна средства како би се реконструкција овог објекта завршила и Дом културе постао једно место свеобухватне културе које су потребне Книћу, али и свим селима у окружењу Кнића и да је општина конкурисала са тим пројектом на овогодишњем конкурсу.

Гојковић је указала да оно што је потребно Книћу, потребно је и свим мањим срединама у нашој држави, да спроводи програме и садржаје који ће омогућити да грађани, посебно млади остану тамо где су рођени и добију могућност за запошљавање.

„Ако градимо добре путеве који омогућавају лакшу комуникацију са већим градовима, онда је неопходан тај још један мали сегмент а то је људска потреба за културом и најбољи начин је да држава помогне тако што ће помоћи изградњу инфраструктуре у појединим местима“, закључила је министарка.

Гојковић је напоменула да је Србија посвећена очувању културе сећања и гајењу културе сећања, као и да је зато важно подизање споменика, снимање филмова о деловима наше историје, као и да се и на тај начин покушава спојити култура и туризам, што је одавно у свету просто нераздвојиво.

Гојковић је са представницима Општине Кнић обишла и Дом културе у Гружи за чије су радове на реконструкцији обезбеђена средства из буџета Општине Кнић, као и манастир Каменац, који је под заштитом Завода за споменике културе Крагујевац од 1969. године.

ТопПрес/ РИНА