Разликовање природног од вештачког меда прецизно се може утврдити анализом у лабораторији, фото: ГЗС

Производња меда у овој године биће рекордна с обзиром на повољне услове за цветање багрема, али за даљи развој овог сектора потребан је снажнији пласман на инострана тржишта на којима постоји све већа потражња за медом, указали су чланови Групације за пчеларство и производњу меда Привредне коморе Србије.

Председник Групације Србислав Видојевић је навео увоз меда, за разлику од претходних година, интензивно расте и у прва три месеца увезене су 222 тоне, што је 28 одсто више него у истом периоду претходне године, а највише смо увозили из Молдавије, Русије и Новог Зеланда.

Он је навео да су у истом периоду извезене 554 тоне меда, у вредности од скоро три и по милиона евра, што је 31 одсто мање у односу на претходне године. Мед смо највише извозили у Италију, Норвешку и Црну Гору.

Видојевић је прецизирао да је у прва три месеца ове године извоз у Италију порастао за 51 одсто, у Норвешку 28, а у Црну Гору за 52 одсто, док је извоз на немачко тржиште смањен за 36 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија је прошле године располагала са 976.000 кошница, што је за 44 одсто више него 2014, али је четири одсто мање него 2020. Пчеларска привреда процењује да ће број кошница у овој години остати на приближно истом нивоу.

ТопПрес/ Извор: ФоНет