Реплика венчанице краљице Марије Карађорђевић изложена на Опленцу

Реплика венчанице краљице Марије Карађорђевић изложена на Опленцу

Топола – Навршило се тачно  60 година од смрти краљице Марије Карађорђевић, супруге краља Александра. Тим поводом у кући краља Петра I на Опленцу уприличена је изложба где је између осталог изложена и реплика њене венчанице.

„Поред сталне поставке која овде постоји и драгоцености породице Карађорђевић, овде је и изложба краљице Марије са њеним дијадемама као и разне фотографије и оригинали наших познатих сликара. Такође се овде може видети и репродукција Александра Петарића која ће бити изложена до августа а можда и као део сталне музејске поставке“, рекао је за ТопПрес Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I на Опленцу.

Драган Рељић, фото: ТопПрес

Краљица Марија је увек била скромна а њеним животом, нарочито од веридбе па преко венчања и све до смрти бави се Александар Петарић, који је и аутор ове изложбе.

„Ја сам у тој тематици преко 15 година и овде у кући краља Петра I можете видети реплику венчанице краљице Марије и реплику њеног најпознатијег накита, дијадеме и огрлице са смарагдима и брилијантима. На венчаници можете видети дуг шлеп, оно што је карактеристично и занимљиво је да је на шлепу извежен грб Румуније и Србије. Оригинална венчаница је израђена у Румунији, златне траке су на њој и то је румунски обичај који симболизује зраке сунца у смислу да има лепих тренутака у животу и њене сестре су такође то имале. Што се тиче накита она је тај дан носила смарагдну огрлицу коју је добила на веридби као поклон уз дијадему а друга огрлица је поклон краља Александра при рођењу краља Петра. Краљица Марија је била скромна али лепо обучена. Једна златна дијадема њена је овде у сталној поставци. Целог живота је помагала наше људе у логорима. Почео сам сакупљањем њених фотографија потом литературе, читао сам доста о њеном животу. 1922. године било је  венчање које је режирао Бранислав Нушић, тај догађај је био импонзатан, краљица Марија је тада изгледала фантастично, у цркву је стигла у стакленој кочији бацала је сито, имала је накоњче и цела свадба је била пропраћена из свих делова савета цео тај  догађај је био појам“, рекао је  Александар Петарић аутор изложбе.

Александар Петарић, фото: ТопПрес

Колико је било тешко у то врме бити супруга, мајка и краљица сведочи и председник крунског савета и први канцелар ордена краљевског дома Карађорђевића од 2007. до 2013. године Драгомир Ацовић.

„Краљица Марија је више од обичног грађанина она је носилац једне легенде сем што је била супруга краља Александра и краљица Југославије била је наша веза са Немањићима и генетски наследник читаве наше историје“, казао је Ацовић.

Драгомир Ацовић, фото: ТопПрес

Иначе, поред ове изложбе у четири објекта задужбине посетиоци могу уживати у чак четири изложбе а 12. јула биће уприличене још три изложбе јер се ове године навршава 100 година од упокојења краља Петра I.

Према речима управника Задужбине у читавој централној Србији не постоји ни један музеј који окупља више изложби него што је то музеј краља Петра I на Опленцу.

ТопПрес

Изложена реплика венчанице краљице Марије, фото: ТопПрес

KOMENTARI