Горњи Милановац – На самом врху Рудника када се скрене са магистрале ка истоименој варошици, смештен је јединствен ресторан са погледом који оставља без даха. Невероватно, али истина је да је име „555” дао геометар који је када су закопани темељи констатовао да се налази на надморској висини од тачно 555 метара.

Овај угоститељски објекат је породице, која није ни сањала да ће се бавити овим послом, познат је по пљескавици већој од тањира и одавно заборављеним мекикама.

„Ресторан је сасвим случајно основан пре 10 година. Овај плац испред наше куће био је на продају, купили смо га не размишљајући о ресторану. Приметили смо да су људи почели да се ту заустављају како би сликали панораму, Холивуд и Острвицу. Тада смо одлучили да ту нешто направимо како би људи могли да попију кафу. И нисмо погрешили, почело је од кафе и са 20 места за седење. У овом послу ми помаже и супруг који иначе ради у Комуналном у Горњем Милановцу Драган, Ћерка старија завршава туризам и надам се да ће се укључити у посао Наталија“ прича Данка Петровић, газдарица.

Данка Петровић, газдарица, фото: ГЗС

Према њеним речима, специјалитет куће су роштиљ, пљескавица и мекике, као и традиционална српска јела, качамак, лепиља са кајмаом, кисело млеко, јунетина испод сача, све је повољно, а поглед се не наплаћује.

„Почели смо и са смештајем, у плану нам је и да проширимо, јер људи воле да дођу да се одморе у виду викенд туризма”, истиче Данка.

ТопПрес/ ГЗС

Домаћа храна и поглед од којег застаје дах, фото: ГЗС