Чачак – Рвитализацијом Овчар Бање Чачак, али и читава Србија добиће завидан туристички локалитет. Планира се изградња укупно четири хотела на територији Овчарско-каларске клисуре, од којих ће један бити високе категорије. Оно што се прво ради и што је предуслов за све остало јесте рекоснртукција прилазног пута до врха Каблара и изградња паркинг простора.

„Оно што је у фази реализације, пре свега је завршетак саобраћајнице у дужини од 10 километара ка врху Каблара. То је једна од највећих инвестиција у коју смо заједно са Владом кренули пре четири године и најкасније до краја следеће године треба да буде завршена у пуном формату. Дакле 10 киломеатара са два паркинга који су већ изградјени прошле и током ове године. Оно што нас очекује ове у самој Овчар Бањи јесте парцелација, односно експропријација земљишта у договору са Епархијом Жичком и манастриом Благовештење“, истакао је градонаелник Чачка, Милун Тодоровић наскн састанка Радне групе за ревитализацију Овчарксо-кабларске клисуре.

Планирана је и изградња моста која ће спојити леву и десну обалу Западне Мораве и на тај начин повезати Чачак и Лучане. Очекује се да би у наредних десет дана требало да буде завршен пројекат са грађевинском дозволом за изградњу РХ центра.

Директорка Завода за заштиту природе истакла је да ће пројекат ревитализације Овчарско-кабларске клисуре оживети читав овај предео.

„Пројекат је јако значајан зато што ће оживети цео овај крај, зато што ће пружити једну нову, квалитетнију димензију. Практично кроз овај пројекат, приказаћемо сва наша природна добра у овом простору која имамо. У складу са планском документацијом раде се развојни пројекти овога краја, од видиковца до различитих инфраструктурних пројеката. Завод је укључен у све то, кроз својеуслове, кроз сугестије за израду пројеката”, директорка Завода за заштиту природе Републике Србије, Марина Шибалић.

ТопПрес/ РИНА