Ариље – У надалеко чувеном ариљском малиногорју посла има свих 365 дана у години, а вредни произвођачи већ сада се спремају за нову сезону,  јер иако је прошла година била добра, свака следећа је изазов. На десетине хектара овде је посађено црвено злато, а много фактора утиче на успех. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је квалитет засада најважнији.

Безвирусне саднице дају већи принос и род прве класе, фото: РИНА

„Сви ми имамо те старе засаде које су посадили наши очеви. Од њих су узимани пелцери и правили се нови. Међутим, нису се баш најбоље показали и много мање рађају него засади стари и по неколико деценија. Сада смо одлучили да у своје малињаке ставимо сертификоване безвирусне саднице и надамо се одличном резултату, јер тамо где смо већ то урадили приноси су били много већи. Наш посао је фабрика под отвореним небом, увек је неизвестан, а ми као произвођачи морамо учинити све да у време бербе заиста имамо шта да уберемо јер све остало је пропаст“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Милијановић малинар из села Ступчевићи код Ариља.

Љубиша Милијановић, фото: РИНА

Овај домаћин гаји малине на 40 ари, а остао је веран старом добром виламету који је посађен на 20, а на другој половини је еуросадора, која рађа у јесен па у време те бербе нема проблема са проналаском радника. Његови засади сада ће бити подмлађени, а на лето очекује плодове прве класе. Поред Љубише, све је више малинара који се такође одлучују на овај потез и саде само безвирусне саднице на своје плантаже.

„У Ариљу на појединим местима постоје нови засади који су дали само 500 килограма по хектару, што је било поражавајуће. Тада су наши воћари схватили да нешто треба да мењају и да улажу у своју производњу, како би имали профит. Безвирусне саднице, које у Србију стижу из Холандије, показале су се као идеалне за ово поднебље и дају велике приносе, изузетно високог квалитета који одлично пролазе на тржишту. Све је више домаћина који су се на традиционалан начин бавили малинарством, а сада праве нове засаде са безвирусним садницама, јер знају да само на тај начин могу остати у производњи и бити конкуренти“, рекао је Миле Радисављевић из Atp Irrigation-a.

 

Миле Радисављевић, фото: РИНА

Куповину безвирусног садног материјала од ове године субвенционише и Министарство пољопривреде, па је цена много повољнија и квалитетне саднице доступне свима, а тежњу да се малинари коначно промене своје засаде и на тај начин остваре већи профит изразио је и министар Бранислав Недимовић, приликом посете овом крају, наводећи да је ово шанса за све њих и да не би требало да је пропусте.

ТопПрес/ РИНА

Малинари мењају своје засаде како би имали што већи род, фото: РИНА