У последња три месеца, од када је омогућено вакцинисање ХПВ вакцином о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), до сада је око 7.500 деце вакцинисано барем једном дозом.

Најсавременијом деветовалнетном ХПВ вакцином вакцинисано је око 3.500 деце узраста до 14 година, док је 4.000 вакцинисане деце старијег узраста, саопштио је РФЗО.

Највише вакцинисане деце је у Београду, Нишу и Новом Саду, а значајан број вакцинисаних је и у мањим градовима, као сто су Шабац и Панчево.

У саопштењу се додаје да се додатне количине вакцине континуирано испоручују у складу са потребама, тако да су обезбеђене количине и за сву децу која су већ започела вакцинацију.

Вакцинација се спроводи у домовима здравља и потребно је обратити се изабраном лекару.

РФЗО подсећа да се ради о вакцини која је препоручена, а не обавезна, што значи да ће је примити само они који то буду желели.

О трошку државе могу да се вакцинишу девојчице и дечаци узраста од девет година до 19 година, пре првог сексуалног односа, а у складу са Правилником о обавезној и препорученој имунизацији.

Код деце до 14 године примењује се у две дозе, прва нулта доза, друга након шест месеци, а у случају три дозе (14 година и старији) прва нулта доза, друга након два месеца и трећа након шест месеци.

ТопПрес/ Извор: Танјуг