foto: thinkstockfoto: thinkstock

У приватним апотекама је прошле године издато 51,7 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, а у државним апотекама 48,3 одсто, наводе у РФЗО.

Приватним апотекама требало је мање од пет година да преузму више од половине тржишта лекова који се издају на рецепт о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Сваке године се удео приватних апотека у издавању лекова на рецепт повећавао се за око 10 одсто.

У 2014. години у приватним апотекама издато је 20,04 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, док у државним апотекама процентуално учешће износило 79,96 одсто.

Годину дана касније, приватници су преузели још десет одсто тржишта, па је тако у приватним апотекама подигнуто 30,54 одсто лекова који се издају на рецепт док је у државним издато 69,46 одсто.

Прошле године је у приватним апотекама издато 51,7 одсто лекова на терет обавезног здравственог осигурања, а у државним апотекама процентуално учешће је износило 48,3 одсто.

Почетком 2013. године, на захтев Министарства здравља, РФЗО је склопио уговор са приватним апотекама о снабдевању осигураних лица лековима и одређеним помагалима на рецепт, а под истим условима као и са државним апотекама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг