Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Горан Михајловић изјавио је данас да је у изради систем којим ће грађани путем СМС порука бити обавештавани о непогодама и елементарним катастрофама које се очекују у подручју у коме живе и који је замишљен да ради слично као систем Пронађи ме.

„Грађани, у подручју у којом се очекује одређена временска непогода, биће обавештени јасно, кратко и прецизно о појави која се очекује, времену када се очекује и у поруци добиће и један линк путем кога ће моћи да виде и детаљније информације“, рекао је Михајловић за Танјуг.

Он је рекао да се завршетак целог пројекта очекује најкасније до краја године.

„Односиће се, што се тиче метеорологије, пре свега на оне појаве које су дефинисане као најопасније, а не на текућу прогнозу. Не сваки пљусак, не сваки појачан ветар, већ као што смо имали, рецимо, ове суперћелијске олује или претходних година када смо имали ситуације са екстремним падавинама“, објаснио је Михајловић.

Поред РХМЗ, додаје он, у изградњи овог система учествују Сектор за ванредне ситуације, који предводи пројекат, а укључени су и Директорат за нуклеарну сигурност, Сеизмолошки завод, Србија воде, а подршку даје и Министарство информисања, које је задужено за технички део израде самог система.

Михајловић објашњава да слични системи постоје у појединим земљама Европе, навевши као пример да су наши грађани који су боравили у Грчкој били у прилици да добију такве поруке.

Додао је да се завршетак целог пројекта очекује најкасније до краја године и указао да је то један захтеван посао, навевши као пример да је у Хрватској неколико година протекло од почетне идеје до увођења самог система.

Објаснио је да је доста захтевно да се повежу сви субјекти, сви они који треба да дају информацију, да та информација буде проверена, да се омогући да корисници мрежа сва три мобилна оператера добију поруку, као и да буду покривени они који су у ромингу.

Навео је да постоје техничка ограничења оператера и да не могу сви грађани на територији Србије истог минута добити поруку, али, како је објаснио, оно што је основна идеја јесте да се та порука не односи на нешто што се дешава у наредних 10 минута, него да буде једна врста упозорења, да би та информација стигла до грађана на време, како би они могли да предузму одређене активности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA