Након јучерашњих непогода праћених олујним ветром и градом у појединим деловима Србије које су нанеле велику штету, Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење на велику количину падавина у централном, источном и југоисточном делу земље.

На сајту РХЗМИ се наводи да ће данас бити променљиво облачно и нестабилно, местимично с пљусковима, грмљавином и количином падавина већом од 20 мм за кратак временски период, углавном у централним, источним и југоисточним крајевима земље.

Издат је и наранџасти метеоаларм за Поморавље, Источну, Југоисточну Србију и Шумадију, где се очекује локална појава грмљавина са количином падавина већом од 20 литара по метру квадратном у периоду до 3 сата.

Николић: Јуче испаљено 1.007 противградних ракета

Директор РХМЗ-а Југослав Николић изјавио је да је само током јучерашњег данас испаљено 1.007 противградних ракета из 10 радарских центара.

Гостујући на ТВ Пинк, Николић је навео да се неки од центара који су током јучерашњег дана испалили ракете налазе у Ваљеву, Нишу, Сјеници, Ужицу, Крушевцу…

Истакао је да је Србија ове године набавила довољно противградних ракета и додао да је од почетка сезоне испаљено укупно 7.715 ракета.

Николић је указао да је град елементарна непогода која се не може спречити ниједним уређајем и истакао да је смисао ракета да се умањи његова штета.

Каже да су јучерашње падавине биле очекиване и да је РХМЗ упозоравао на њих, додајући да је највише падавина било у западној, југозападној, источној и јутоисточној Србији.

Од данас се, наводи Николић, побољшава време и већ од сутра до четвртка нас очекује претежно сунчано време са максималном дневном температуром до 35 степени, док се за петак најављује нешто свежије време.

Николић каже и да ће прва декада августа бити претежно сунчана са температурама од 28 до 34 степени.

ТопПрес/ Извор: Танјуг