Мионица – Подно Дивчибара у селу Паштрић код Мионице природа је сама оцртала прави драгуљ, који мами бројне научнике управо у овај крај западне Србије. Рибничка пећина која је настала деловањем подземних вода има специфичан улаз облика  једнокраког троугла  са странама од 25 метара. Налази се у оквиру Споменика природе Рибница и јединствена је по живом свету који се налази унатар њених зидина и шупљина.

Биолог Предраг Петровић, звани Пеца, ову пећину активно је истраживао чак тридесет година и у њој провео 118 ноћи, испитујући колоније слепих мишева.

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе, фото: РИНА

„Установљено је да овде живи 15 различитих врста мишева, ако имамо у виду да на територији целе Србије живи око 32 врсте, практично се овде налази пола фауне слепих мишева у нашој земљи. Годинама су у Рибничкој пећини вршена озбиљна истраживања, a слепи мишеви који у њој обитавају заштићени су као природне реткости. Након три деценије мог активног проучавања свих тих врста, само су одшкринута врата науке а надам се да ће млађи научници наставити где сам ја стао, јер се овде крије велико богатство за биологе и природњаке“, изјавио је Пеца за РИНУ.

Предраг Петровић, фото: РИНА

Пећина има два улазна канала, који се дубље у унутрашњости спајају у јединствену велику просторију, а годинама уназад  врше се и врло важна  археолошких проучавања. Овде су откривена  изузетно занимљива сведочанства  о боравку ловаца с краја леденог доба, пре скоро 12,000 година. Нађена су огњишта и већи број кремених и коштаних алатки и оружја. Рибничку пећину касније нису заобишли ни Римљани, а велики значај је имала и у српској историји. Војне вође су управо ту долазиле по спас.

Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута, фото: РИНА

„Унутра се налазе велике наслаге гуана, тачније измета слепих мишева. То је природна сировина познатија као шалитра богата азотом и фосфором. Познато је да је Прота Матеја Ненадовић  долазио овде са својим војницима, узимао шалитру и од ње правио барут. Можемо рећи да су изметом слепих мишева наши борци у Првом српском устанку ушли у бој против Турака. Прва муниција џебане налазила се управо у долини реке Рибнице“, рекао је кроз осмех овај биолог.

Налази се у оквиру споменика природе Рибница, фото: РИНА

Легенда каже да је управо кроз овај живописни предео  прошао и караван са моштима Светог Саве, о томе нема материјалних доказа, а тајну чува само река Рибница.

ТопПрес/ РИНА