tanjug fototanjug foto

Возачи опрез – статистика каже да је у последњих пет година за Ускрс страдала 31 особа. Нове казне се примењују а на магистралним путевима је ригорозна контрола.

Током предстојећих празника на путевима у Србији очекује се појачан саобраћај. Протеклих година током ускршњих празника догодио се велики број несрећа са смртним исходом и тешким телесним повредама упозоравју стручњаци.

Више аутомобила на путевима, уз повећану нервозу возача доводи и до потенцијалне опасности, да се након дружења уз чашицу, седне за волан у алкохолисаном стању. То је по новом закону веома скупо а може се стићи и у затвор.

Иако ће многи четири дана празника искористити за излете или краћа путовања са својим породицама треба имати на уму да се баш тада по правилу у прелазном преиоду из зиме у лето дешава највећи број саобраћајних удеса.

Само у протеклих пет година, током четири празнична дана (од Великог петка до другог дана Ускрса), на путевима у нашој земљи погинула је 31 особа док су 902 лица повређена, од чега је 198 особа претрпело тешке телесне повреде.

„Мислим да једино упозоравањем преко средстава јавног информисања и појачаном акцијом полиције, јер народ реагује кад види контролу, можемо спречити да се тај број одржава на тако високом нивоу“, каже Милан Вујанић, судски вештак за саобраћај.

У Агенцији за безбедност саобраћаја кажу да се саобраћајне незгоде са смртним последицама најчешће догађају на отвореним деоницама државних путева што указује да је брзина један од узрочника смртног страдања у саобраћајним незгодама.

„Ниједан људски живот не вреди тога да стигнете негде 10 или 15 минута раније. Скините ногу са гаса и немојте улазити у ризична претицања“, поручује Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У МУП-у кажу да су спремни за кажњавање по новим, вишим тарифама. Упозравамо да се мора везати појас и на задњим седиштима, да се не сме возити у алкохолисаном стању и наравно да се поштује ограничење брзине.

Патрола и пресртача ће бити на свим путним правцима а возачима који се спремају на пут препоручујемо да буду стпљиви јер и мала непажња може однети нечји живот и велики празник претворити у велику трагедију.

Из Путева Србије информација да на наплатним рампама нема чекања а задржавање на граничним прелазима је до 15 минута.

TопПрес/ Извор: РТС