Излазност на данашњим председничким, парламентарним и локалним изборима до 12 сати је 20,52 одсто, од 6.502.307 укупно уписаних бирача, саопштено је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК).

У београдском региону излазност је 18,23 одсто, у Војводини 23,93 одсто, региону Шумадије и Западне Србије 19,28 одсто и региону Јужне и Источне Србије 21,14 одсто, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић истакао је два места где је забележена јако велика излазност – Кардухово са 24,8 одсто и Сивац са 21,9 одсто.

Он је рекао да су на свим бирачким местима присутни представници листа, како власти, тако и опозиције, а да је укупно акредитовано 5.218 посматрача, 4.618 домаћих из девет удружења, и чак 531 страни посматрач из 23 стране организације, удружења и представника страних држава.

„Гласање, за сада, протиче без проблема“, рекао је Димитријевић.

Он је додао и да је гласање почело на бирачком месту у Новом Пазару на којем је почетак одложен због туче чланова бирачког одбора и да гласање и тамо протиче без икаквих проблема.

На изборима у Србији право гласа има 6.502.307 бирача. Гласа се на 8.267 бирачких места.

Отворена сва биралишта, сем једног у Новом Пазару

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је да су јутрос у 7 сати отворена сва бирачка места у Србији, сем бирачког места 77 у Новом Пазару, где је дошло до туче чланова бирачких одбора.

„Полиција је на лицу места и то бирачко место биће ускоро отворено. Готово је невероватно да од 8.267 бирачких места имамо проблем само на једном. Ово је празник демократије, јер се данас одржавају избори за председника Републике, парламент, за локалне изборе у градовима Београд и Бори и још 12 јединица локалне самоуправе“, рекао је Димитријевић.

На изборима право гласа има 6.502.307 бирача 

Републичка изборна комисија утврдила је да 6.502.307 бирача има право гласа на председничким и парламентарним изборима.

Број бирача који има право гласа је усклађен са ажурираним бирачким списком. Бирачи у иностранству могу да гласају на 77 бирачких места у 34 земље.

На седници РИК-а неколико чланова жалило се на упутство о редоследу чланова бирачког одбора за руковање бирачким списком и уручењем листића. Како су навели, закон јасно прописује уређење бирачког места.

Тврде да председник РИК-а Владимир Димитријевић нема право да сам мења подзаконске акте, као и да је допис који је послао бирачким одборима незаконит.

Такође, стављају примедбу и на то да је, како кажу, бирачким одборима дата слобода да сами уређују распоред чланова комисије који су задужени за одређене радње.

Он је додао да нема података о гласању Срба са КиМ, који гласају на бирачким местима у општинама Бујановац, Куршумлија, Рашка и Тутин.

ТопПрес/ Извор: РТС