Горњи Милановац – Прича о планини Рудник датира још из преантичког доба када су рудна окна привукла Келте на освајачке походе, а експлоатацију сребра, олова и бакра наставили су Римљани о чему сведоче рудна окна, као и камена плоча пронађена на источним обронцима ове планине.

Варошица Рудник некада је припадала Горњој Мезији којом је владао римски император Луције Септимије Север чија се плоча и дан данас налази у Дому културе на Руднику.
Римска плоча из другог века нове вере пронађена је у близини садашње цркве.

„Плоча је била уграђена у Храм богиње Мајке Земље на улазу у рударска окна где су се римски рудари молили својим Боговима да живи и здрави изађу из јаме”, рекао је Момчило Пауновић, директор Дома културе на Руднику.

Момчило Пауновић, директор Дома кутуре на Руднику

Дуже од једног века ово археолошко благо чувао је у депоу Народног музеја у Београду, да би пре четири године било пренето у Дом културе на овој планини.

„Плочу је нашао 1865. године Јанко Шафарик, тадашњи чувар Народног музеја у Београду, однео је тамо и она је негде 130 година била у депоу у Београду”, рекао је Пауновић.

Оно што је Руднику потребно јесте издвојено одељење музеја рудничко-таковског краја када би сваки пронађени артефакт био сачуван управо у овој варошици и доступан за све посетиоце.

„То ће бити сјајан допринос да се наша, пре свега археолошка збирка рудничко-таковског краја прошири квалитетним материјалом и да наши суграђани у Горњем Милановцу, док не урадимо нешто конкретно овде на Руднику, виде део поставке која је посвећена тим налазима, управо овде на простору планине Рудник”, рекао је Александар Марушић, директор музеја рудничко-таковског краја.

Римска плоча Фото: ГЗС

Римску плочу која је само сто година млађа од Трајанове табле чува рудар, а уколико вас пут нанесе у ову варошицу поред нетакнуте природе Рудник вам нуди и велики број археолошких налазишта која можете посетити.

ТопПрес/ ГЗС