Робне резерве продају вино из 1995. године

Робне резерве продају вино из 1995. године

Републичка дирекција за робне резерве огласила је продају неколико врста пољопривредних и прехрамбених производа. Потенцијалним купцима понуђени су брашно, месне конзерве и жива стока (товне свиње и јунад). Продају и млеко у праху, пиринач, пасуљ, па чак и велике количине вина из 1995. године које до сада нису имале купца.

Како је за „Политику” рекла Зорица Анђелковић, директор Републичке дирекције за робне резерве, реч је редовној продаји сталних залиха, што је пракса последњих двадесетак година. Критеријум за одлучивање јесте највиша понуђена цена. Рок за достављање понуда је 11. март, а у случају да се се целокупна количина робе не прода, сваке наредне среде биће организовано јавно отварање понуда све до коначне продаје.

– На почетку сваке године, након што Влада Србије усвоји програм, објављују се овакви позиви за јавну продају како би роба била занављана, а складиштари се растеретили својих обавеза према Робним резервама. То не значи да ће све количине бити продате иако позив траје практично годину дана – објаснила је Анђелковићева. Она истиче да покушавају да продају и неке рестлове које имају одраније. Рецимо, у понуди је поново квалитетно нефлаширано вино које је већ било оглашено и 2017. године, а ускладиштено је давне 1995. године.

– То вино је из периода када је организован откуп, у време државне и друштвене својине, јер винари нису имали да плате грожђе. Ове залихе су из тог периода – каже наша саговорница. У позиву објављеном на сајту Дирекције за робне резерве наводи се да је у понуди око 218.000 литара овог вина у ринфузу и око 4.000 литара „неусловног вина”. Анђелковићева истиче да то што је неусловно не значи да је здравствено небезбедно, јер таква роба не може да се продаје, већ да није у наведеној категорији добрих, врхунских или стоних вина.

– Ограничени смо ценом. Не смемо да продајемо испод тржишне цене, а нама нико за ту количину не даје реалну понуду јер они који су заинтересовани на тржишту могу добију могућност одложеног плаћања или рабат док је код нас плаћање авансно, јер тако налажу прописи – каже Анђелковићева. Према досадашњем искуству, увек је највеће интересовање купаца за свиње, док се остали производи из понуде Робних резерви траже спорадично, углавном ако дође до несташице на тржишту, што се све ређе догађа. Тренутно је и највећа понуда товних свиња (чак 2.500.000 килограма), због тога што су ускладиштене велике количине јер је држава 2015. реаговала из Робних резерви због поремећаја цена на тржишту.

ТопПрес/ Извор: Политика, Ивана Албуновић

KOMENTARI