Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Род шљиве обрадовао воћаре, да ли ће и цена

foto institut za vocarstvo u cacku
11

Србија са 49 милиона стабала шљиве на око 244 хиљаде хектара убере у просеку око 600 хиљада тона овог воћа различитих сорти. У структури сортимента, доминирају сорте комбинованих особина попут чачанске лепотице, чачанске родне и стенлеја са око 60 до 65 одсто површине. Тридесет одсто површина под шљивом заузимају старе ракијске аутохтоне сорте, док је свега пет одсто под чачанском раном и чачанском најбољом, каже Ивана Глишић, из чачанског Института за воћарство.

,,Према званичним подацима РЗЗС, просечан принос шљиве у Србији варира, од 4,5 до 9. тона по хектару, што је поражавајућа статистика, а разлог је што су пописом обухваћене све површине под шљивом. Процењује се да од укупне површине, 40 одсто чине екстезивни засади у којима се не примењују никакве мере неге, док су на 60 одсто површине заступљени полуинтезивни и интезивни засади где приноси варирају у зависности од сорте, па ако је реч о чачанској лепотици, просечни приноси у засадима се крећу од 20 до 30 тона по хектару, док чачанска родна и стенлеј дају приносе од 30 до 40 тона по хектару,” каже за Агропресс Ивана Глишић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

За руско тржиште најзанимљивије су сорте чији се плодови могу користити у свежем стању, а ситуација последњих година показује да је за чачанском раном владало велико интересовање за ову сорту које нема у нашим засадима.

,,Плодови ове сорте могли су се продати по цени од 0,5 до 1 евро, у зависности од године, али је нема у нашим шљивицима јер је карактеришу променљива родност узрокована њеном бесплодношћу и проблемима са опрашивањем тако да приноси варирају, али се генерално могу очекивати приноси од 12 до 20 тона по хектару”, кажу из чачанског Института за воћарство.

,,Чачанска лепотица и стенлеј такође су примамљиви руском тржишту и морају задовољавати критеријуме крупноће, обојености плода, присутности пепељка и петељке, да би ови критеријуми били испуњени мора се примењивати интезивна технологија гајења која подразумева примену свих помо и агротехничких мера као и правовремена заштита од болести и штеточина”, навела је Ивана Глишић.

Од укупне произведене количине шљива у Србији која се разликује из године у годину, само пет одсто се користи за употребу у свежем стању, а количине сушене шљиве у Србији десет пута су мање од количина које смо извозили у периоду пре и после другог светског рата. Према речима Иване Глишић, највећи проблем произвођачима је нестабилно тржиште.

Не охрабрују ни подаци да у зависности од године, од укупне количине произведених шљива у Србији, од 50 до 95 одсто заврши у казанима за печење ракије.

Србија са 49 милиона стабала шљиве на око 244 хиљаде хектара убере у просеку око 600 хиљада тона овог воћа различитих сорти.

ТопПрес/ Агропресс

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup