Роде стигле у Белосавце, пар свио гнездо на бандери поред главног пута

Роде стигле у Белосавце, пар свио гнездо на бандери поред главног пута

Топола – За роде се одувек веровало да доносе срећу и благостање тамо где се појаве и направе гнездо. Обично је њихов дом на дрвету, крову куће, оџаку или бандери а гнезда могу бити велика и по два метра.  Ових дана један пар белих великих птица уочен је у селу Белосавци недалеко од Тополе, а мештани препричавају да је њихов долазак добар знак.

„Сваке године су ту, сељани их често виђају на ливадама како шетају и хватају инсекте. Вероватно имају и младе али њих нисмо виђали, гнездо им је велико и баш се обрадујемо сваки пут кад их угледамо како поносно са висине разгледају. Верује се да њихов долазак најављује неко боље време, берићет, па се сви надамо да ће нам ускоро кренути на боље, а ко зна можда у селу буде и више беба“, причају овдашњи мештани.

Роде су месождери и углавном се хране жабама, инсектима и оба партнера обезбеђују храну за младе. Рода снесе три до пет јаја, оба партнера леже на јајима од 25 до 38 дана, након педесет до сто дана, млади могу да лете. Роде живе и преко 20 година и птице су селице.

 

ТопПрес

KOMENTARI