foto tanjug apfoto tanjug ap

Вест да је Инстаграм страна „Дрога Србије“ за свега осам дана пратило скоро 1.300е људи, да се на њој малолетници, често и основци, хвале како на очиглед полиције уживају у опојним супстанцама, шокирала је јавност. У међувремену, надлежни су реаговали, страница је угашена, а било је и хапшења. Међутим, то је само „врх леденог брега“ у свеопштој доступности наркотика у Србији, упозоравају стручњаци.

Како се узгаја марихуана, како је купити и где или једноставно са ким је разменити, искуства о њеном конзумирању никада није било лакше сазнати. Захваљујући сајтовима, форумима и профилима на друштвеним мрежама могуће је чак наручити семе марихуане из иностранства.

„Сви ти сајтови и форуми су на српском језику, окупљају углавном Србе, Хрвате и Босанце, доста наших људи има ту. Они између себе размењују искуства, чак размењују и траву и семенке за узгајање“, каже Стеван Ђокић из Центра за безбедност, истрагу и одбрану ДБА.

Сајтови и форуми нису регистровани у Србији, а профили на друштвеним мрежама користе лажне ај-пи адресе, што је и највећи проблем у борби против продаје наркотика преко интернета. Најугроженији су млади, па је улога родитељског надзора незамењива.

„Све што смо прикупили предали смо полицији. Оно што је најважнија ствар, јесте алармирање јавности да постоје такве ствари на интернету да би родитељи могли да контролишу своју децу, односно које сајтове посећују. Ти сајтови су веома доступни. Довољно је само да се региструјете на том форуму и имате све што је потребно у вези са дрогом“, каже Стеван Ђокић.

Према његовим речима, нека лица су већ ухапшена јер је код њих пронађена лабораторија за узгој марихуане, док су нека лица приведена јер су поседовала одређену количину наркотика.

Борба против злоупотребе наркотика није само проблем породице, већ и целог друштва.

„Почетак коришћење дроге је у адолесценцији, јер је то развојни стадијум који карактерише радозналост, жеља да се докажемо вршњацима. Она уводи у зависност која не прожима целу породицу и то није болест индивидуе, већ целог система“, каже Мина Шишковић из сектора за психологију.

Овакви сајтови и профили, кажу у Центру, стварају лажну слику о легализацији марихуане у медицинске сврхе. Само прошле године заплењено је око 4.000 тона наркотика, највише у Београду и Суботици.

ТопПрес/ Извор: РТС