tanjug-jaroslav-paptanjug-jaroslav-pap

Иако ће тек за два месеца бити познато како ће изгледати уџбеници за петаке, у појединим основним школама ђаци их увелико отплаћују, пише дневни лист „Политика“.

Упркос упозорењу које је Министарство просвете прошле недеље упутило свим школама у Србији, да не продају неодобрене уџбенике за пети разред, поједини родитељи већ увелико отплаћују рате за ове комплете.

Као што је већ познато, план и програм за пети разред знатно је измењен и због тога ће бити штампане нове књиге, чији су предлози тек стигли у министарство. Зато још нико не зна њихов коначан изглед, садржај и понајмање цену.
Међутим, поједине школе родитељима су још у новембру понудиле да наруче књиге за пети разред по цени од 15.000 динара, колико су коштали комплети који су тренутно у употреби и који нису усклађени са новим планом и програмом.

Наруџбеница за уџбенике за пети разред подељена је родитељима ове недеље и у неколико београдских школа. У понуди је наведено да је реч о претпостављеној цени комплета за петаке. У случају промене цене обећан им је повраћај новца или могућност да књиге доплате у последњој рати.

Родитељи који су се јављали редакцији „Политике“ питали су да ли школе имају право да им нуде да купе уџбенике које надлежни још нису ни одобрили, нити су их наставници изабрали. Овај посао, нема сумње, неће бити завршен бар још два, три месеца.

Многи уплатили већ три рате

– Уплатили смо већ три рате за књиге јер нам је једноставније да их отплаћујемо преко школе, а да комплети буду подељени деци 1. септембра. Међутим, тек ове недеље учитељица нам је саопштила да се још не зна које ће књиге деца добити нити да ће нам школа вратити новац уколико комплет претплатимо. Пре две године речено нам је да ће књиге које су тада изабрали важити четири године, а сада опет траже да купимо нове. Деца не могу да наследе књиге, нити ћемо моћи да купимо половне – испричала је за „Политику“ Славица Радић, мајка ученика четвртог разреда из Београда.

Министарство: Никако немојте да купујете

Из Министарства просвете поручују да родитељи нипошто не купују комплете уџбеника за први и пети разред основне школе све до маја, када ће министарство објавити списак одобрених књига за та два разреда.

Весна Недељковић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање, наглашава да је школама забрањено да поручују и нуде родитељима ове комплете јер још увек није извршен коначан избор издавача који ће те књиге штампати.

– Министарство је до понедељка од издавача примало предлоге комплета уџбеника и тај материјал одмах после обраде проследићемо Заводу за унапређивање образовања и васпитања на прегледање и одобравање. Овај процес траје два месеца. Нејасно је зашто би било ко из школе предлагао родитељима да купе уџбенике за први и пети разред разред. Чули смо да се то догађа у неколико школа и одмах смо, почетком претходне седмице, упутили писмо свим осмолеткама да то не чине. Нема логике да родитељи сада плаћају уџбенике, не знајући шта купују – истиче Недељковићева и додаје да због овог пропуста никако не смеју да испаштају родитељи.

Уколико неко од родитеља купи комплет књига за пети или први разред према препоруци школе, а он онда не буде на списку уџбеника које је одобрио Завод, школа ће, како каже Недељковићева, те књиге морати да замени одговарајућим, и то мора да учини о свом трошку, уколико буде постојала разлика у цени.

За све остале разреде може

– Родитељи могу без икакве бојазни да купе уџбенике за све разреде основне школе, сем за први и пети – поновила је она.

Она је подсетила да су усвојени нови наставни планови и и програми за први и пети разред, па ће концепт учења бити знатно измењен, што подразумева штампање нових уџбеника. Нови наставни планови и програми биће оријентисани на стицање применљивог знања, а не на учење без разумевања.

Осим тога, родитељи будућих петака узалуд се буде што ће морати да купују у потпуности нове књиге. У важећем закону о уџбеницима, али и новом, чије се усвајање чека, наведено је да наставници бирају уџбеничке комплете сваке четири године, али да је то могуће учинити и раније, уколико дође до промена наставног плана и програма.

Додатну забуну уноси и чињеница да се не зна да ли ће нови уџбеници за пети и први разред које наставници изаберу ове године важити и наредне четири године или ће то бити само прелазно решење на путу до новог комплета.

ТопПрес/ Извор: Политика