Топола –  Знаменити српски реалистички сатиричар и приповедач Радоје Домановић, рођен је давне 1873. године у Овсишту код Тополе. Његова кућа у којој је рођен и одрастао годинама је била заборављена али уз помоћ локалне самоуправе и министарства обновљена је и стављена у функцију за потребе библиотеке. Међутим, врата ове куће и даље су била закључана, а вредне жене из Удружења жена „Опленац“ одлучиле су да је напокон ставе у функцију и да пространо двориште више не буде празно већ да се из њега чује смех бар неколико пута годишње.

Фото: ТопПрес

„На иницијативу жена из Овсишта, пре свега Ане Никодијевић која је имала снимања неких емисија а у жељи да је покаже гостима наишла је на закључана врата, одлучили смо и тражили  да нам се додели кућа и да је ставимо у функцију. Потписали смо уговор са библиотеком којој је она дата у располагање јер је наша идеја  да ово место буде део туристичке понуде Тополе.  Имамо споменик културе, кућу нашег књижевника, који се родио овде, живео, стварао са мотивима овог краја“, рекла је за ТопПрес, Снежана Маринковић, председница Удружења жена „Опленац“.

Снежана Маринковић, председница Удружења жена „Опленац“, Фото: ТопПрес

Она је истакла да су жене из Удружења корак по корак сређивале кућу, како би сваки део овог простора оплемениле и максимално искористиле. Собе које су некада биле празне и испуњене тишином сада су украшене шареним детаљима и мотивима који осликавају период када је Домановић стварао.

Фото: ТопПрес

„Углавном смо се финансирали преко разних пројеката, са скромним средствима довели смо ову кућу у ред. Иначе је из 19 века а први пут је реновирана 2015. године  средствима општине и министарства културе, 2019. када смо је узели средили смо је корак по корак. Направили смо паное, етно сандук, искористили намештај који је библиотека имала. У етно соби изложили смо све оно што ми радимо, ту је прелеп простор испуњен детаљима наших вредних жена.  Удружење се стара о очувању традиције, радимо народне ношње, вез, хеклање, домаћице раде прераду воћа, поврћа тако да имамо две  гране којима се оне баве. Јединствене су у свему,  друже се, ради се на мобу, правимо традиционална јела, учествујемо на свим манифестацијама јер је све то део туристичке понуде ове општине“, нагласила је Маринковић.

Фото: ТопПрес

Од обнављања куће и стављања у фунцију све више туриста се интересује за ово место, па тако годишње кроз неколико манифестација гости дођу и обиђу овај  простор. Међутим, жене из Удружења имају још планова за Домановићеву кућу.

Фото: ТопПрес

„Прво смо осмислиле Домановићеве дане, културни догађај, јер је у овом селу рођен један књижевник и овдашњем становништву треба оваквих окупљања. Са овом манифестацијом постигли смо  код људи сатиричара одушевљење пре свега што се његови дани одржавају у његовој кући а не негде другде.  Захваљујући медијима, промоцији Тополе, ово место је већ постало препознатљиво  а  имамо у плану, обзиром да Топола има доста младих професора књижевности да договоримо један научни скуп јер о Радоју Домановићу нема зборника, па да се у оквиру Домановићевих дана одржи и скуп зборника“, рекла је председница Удружења жена „Опленац“.

Фото: ТопПрес

Она је нагласила да је кућа на располагању свима током целе године, свако ко има идеју да на овом месту направи нешто имаће подршку Удружења жена. Поред Домановићевих дана у пространом дворишту већ две године одржавају се и Михољски сусрети села који окупљају бројне учеснике и госте.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес