foto-telegraffoto-telegraf

Рок трајања“ регистарских таблица продужен је са седам на девет година, не рачунајући оне које садрже слова Ч, Ћ, Ш, Ж, Ђ, Y и W које морају одмах да се мењају. Због дужег рока све више возача нашло се у проблему, јер многима таблице и даље важе, али им саобраћајна дозвола ускоро истиче.

У једној агенцији за регистрацију возила и техничке прегледе објашњавају да су возачи који на регистрацији имају слова, Ч, Ћ, Ш, Ж, Ђ, Y и W обавезни да промене таблице на датум истека на регистрационој налепници и на саобраћајној дозволи.

Са друге стране, возачи који немају „проблематична“ слова, а регистрација им истиче неколико месеци пре таблица, имају два избора. Власници возила који се нађу у тој ситуацији могу или да замене и таблице и саобраћајну у исто време, или да прво продуже регистрацију, а касније, кад дође време, замене таблице и саобраћајну – кажу у овој агенцији.

Укратко, ако вам ове или следеће године истиче саобраћајна дозвола, не морате да вадите нову. Приликом регистрације на шалтеру у полицији добићете од МУП-а потврду која доказује да је њен рок важења продужен.

Потврда је бесплатна, а биће исписана на два језика – енглеском и српском. Веома је битно да власници возила чувају ову потврду и носе је са собом, нарочито приликом путовања у иностранство, али и приликом наредних регистрација – објашњавају у једној полицијској станици.

Ипак, увек постоји могућност да вас неки надрндани страни полицајац на граници врати кући када кренете на одмор, јер га нико није обавестио да је папирна потврда јача од пластичне дозволе.

Ако се одлучите да замените таблице, уз то иде и замена саобраћајне и регистрационе налепнице и све кошта око 5.000 динара. Да не буде забуне, без обзира на то да ли таблице имају „проблематична слова“ или не, ове године се нормално продужује регистрација.

ТопПрес/ Извор: Г.Авалић, Телеграф.рс