Рок за замену старих оружних листова биће продужен годину дана

Рок за замену старих оружних листова биће продужен годину дана

Предвиђени рок за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе, 5. март ове године, биће продужен годину дана, прецизније до 5. марта 2020, пише данас „Политика“.

Наиме, Влада Србије је на седници 10. јануара ове године усвојила измене и допуне Закона о оружју и муницији, а предлог измена упућен је Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.

Позивајући се на незваничне изворе, београдски дневник наводи да је остало више од пола милиона захтева за замену старих оружних листова, а да је у последње три године само 100.000 грађана заменило ове папире. То говори и да су многи власници оружја, по навици, чекали последњи час, констатује се у тексту.

Закон о оружју и муницији који је усвојен 2016. увео је низ новина, пре свега у погледу категорија оружја, услова и режима за његово поседовање, обавезног лекарског прегледа…

Већина ових новина задаје муке како ловцима тако и осталим власницима оружја, па се тако испоставило да је првобитно постављени рок за замену исправа – 5. март – недовољно дуг да би сви заинтересовани грађани испунили наведене обавезе.

Нови закон приморава све грађане који легално поседују пиштоље, пушке и муницију да замене старе оружне листове за нове биометријске исправе.

TопПрес/ Извор: Танјуг