foto printskrin rts...foto printskrin rts...

Заинтересованих за одмор у селима рудничко-таковског краја сваке године све је више, а понуда је из године у годину богатија и разноврснија. Мештани Рудника за празнике дочекују госте који воле одмор на селу, природне и историјске вредности.

Игри и учењу у природи ових дана највише се радују основци из Новог Сада који на рекреативној настави упознају Рудник.

„Занимљиво ми је то што се пењемо на планине, што раније нисмо могли у Новом Саду, играмо кошарку сваки дан и вежбамо“, прича један ученик.

„Здрав ваздух, здрава храна, планина је свима мама, тако учимо. На овој планини никада до сада нисмо били, деци се допада и храна, допада им се цео програм“, каже учитељица из Новог Сада Наташа Јањић.

Све веће интересовање гостију за боравак у аутентичним сеоским домаћинствима подстиче све више домаћина на Руднику да отворе своја врата туристима.

„Већ 11 година се бавимо сеоским туризмом, нудимо само смештај и сматрамо да је то јако привлачно за госте који нам долазе, имамо их чак из Београда, из Новог Сада, из Крагујевца, из свих делова Србије нам долазе“, напомиње Ђурђија Марковић са Рудника.

Још крајем прошлог века започео је развој сеоског туризма на територији Горњег Милановца, па су међу првима у Србији почели да се баве том делатношћу. Сада имају око 45 категорисаних домаћинстава.

Спремно је 500 постеља за оне који желе да уживају у лепотама највише планине Шумадије.

„Наши људи, поред тога што су озбиљни домаћини, што су гостопримљиви, нису били себични него су хтели да поделе те природне лепоте са путницима намерницима или с нашим гостима, туристима који долазе и који ће долазити“, указује директор ТО Горњи Милановац Десимир Ћаласан.

Рудничани кажу да им је за бављење туризмом природа доста подарила и поносе се чињеницом да је још пре скоро стотину година та планина проглашена за ваздушну бању.

ТопПрес/ Извор: РТС