Топола – У српској Тоскани, руски инвеститор који је 2014. године откупио винарију „ПИК Опленац“, гради савремени хотел који се простире на 60 хиљада квадратних метара. Радови се одвијају по плану, а отварање ексклузивног хотела очекује се следеће године.

Савремени судови за припрему врхунских вина, фото: РИНА

„Први пут у задњих 30 година у Тополи имамо великог инвеститора који улаже у нашу општину. Изградњом овог хотела са пет звездица значајно ћемо повећати наше смештајне капацитете, а то је оно што нам представља приоритет“, рекао је председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић за РИНУ.

Из године у годину све је више страних туриста који се одлучују да посете управо овај део централне Србије, а развојем винског и верског туризма, као и повећањем смештајних капацитета Топола ће бити високо позиционирана на туристичкој мапи.

Следеће године отварање луксузног хотела, фото РИНА

„Србија има 500 винарија, али само је једна краљевска и она се налази управо у Тополи. Њихов обилазак, као и дегустација најбољих вина може да привуче бројне љубитеље овог пића, али и подноруднички манастири са круном на Опленцу, могу да употпуне целокупну нашу туристичку понуду“, наглашава Јовановић.

Да је Топола погодна за развој туризма, али интересантна страним инвеститорима доказује чињеница да је приватизивана винарија „ПИК Опленац“ данас један од лидера на тржишту.

Хотел се простире на 60.000 квадратних метара, фото: РИНА

„У Тополи се под воћем налази преко 5 хиљада хектара, а годишњи прилив од извоза воћа је око 15 милиона евра. Међутим, није само довољна производња грожђа и пласирање на тржиште, тајна успеха јесте у преради и затварању целокупног процеса производње. Извозом најквалитетнијих вина имамо шансу да се позиционирамо на светском тржишту“, изјавио је председник општине Топола, Драган Живановић.

 

ТопПрес/ РИНА

Дрвене кућице део туристичке понуде, фото: РИНА